lokalne domene

Čemu vsemu služi domena spletne strani?

Dandanes je v poslovnem svetu skoraj nemogoče tekmovati z drugimi podjetji, če si ne lastimo svoje lastne spletne strani. Pri tem pa je ključna domena ali končnica, ki služi tudi kot ime spletne strani. Poznamo tudi več različnih vrst izvedb končnic, ki so lahko lokalne ali svetovne. Vsaka izmed njih ima svoje prednosti in namen za katerega je najboljša za uporabo. Zato je pomembno, da se zavedamo njihovih  številnih lastnosti, omejitev in funkcij. Tako bomo lažje ohranjali spletno prisotnost našega podjetja in bili bolj opazni med vso konkurenco.

Domena v sebi skriva IP naslov strežnika

Vsaka spletna stran potrebuje strežnik za pravilno delovanje. Na strežniku se nahaja vsa HTML, CSS, JavaScript in druga spletna koda. Spletna koda je potrebna za pravilno prikazovanje elementov na strani, kot so kontaktni obrazci, predvajalniki za video vsebine in podobno. 

Internetni naslovi strežnikov so sestavljeni iz serije številk, kot so 213.232.452.32 in tako naprej. Ker si jih je nemogoče zapomniti, je veliko bolj elegantna rešitev izbira domene oziroma končnice vrhovne ravni, ki vsebuje omenjene naslove v sebi. Poznamo jih tudi kot IP naslove, ki se hranijo v DNS strežnikih ponudnika internetnih storitev in drugih podjetij, ki se ukvarjajo z raznimi spletnimi storitvami.

Svetovne domene so zelo priljubljene

Začetek svetovnega spleta je prvič predstavil uporabo domene .com. To je bilo daljnega leta 1985. Dandanes obstaja na stotine milijonov spletnih strani z omenjeno domeno vrhovne ravni, saj se jo uporablja za osebne kot tudi poslovne namene. Ker je omenjena končnica zelo popularna, ji tudi zaupa veliko število ljudi.

uporaba lokalne domene in končnice
Za poslovne osebe, ki želijo ohraniti svoje poslovanje primarno v svoji matični državi se priporoča uporaba lokalne domene in končnice vrhovne ravni z državno oznako, kot so .si, .hr, .de in podobno.

Svetovna domena je idealna za podjetnike, ki želijo poslovati mednarodno. Ni pa primerna za poslovne osebe, ki želijo ohraniti svoje poslovanje primarno v svoji matični državi. Za omenjen primer se priporoča uporaba končnice vrhovne ravni z državno oznako, kot so .si, .hr, .de in podobno.

Lokalne domene za poslovanje v domači državi

Poslovanje v lokalni oziroma matični državi je za nekatere podjetnike odskočna deska v podjetništvo. Nekateri poslovni subjekti pa delujejo izključno v svoji domači državi. Za omenjene namene je domena lokalne izvedbe najbolj priljubljena in priporočena. Uporablja končnice, ki so izključno namenjene za državo v kateri se podjetje nahaja. Poznamo mnoge lokalne domene, katere uporabo določa ICANN – neprofitna organizacija, ki nadzoruje dodeljevanje IP naslovov in končnic vrhovnih domen. 

Kako izbrati perfektno lokalno domeno za poslovanje v matični državi

Posamezno podjetje ali organizacija si lahko deli tudi več različnih domen, ki jih zakupi za določen čas. Priporočeno je, da se nakup opravi preko ponudnika spletnih storitev, saj se tako zagotovi upoštevanje vseh pravil in zakonov pri registraciji imena spletne strani.