Reševanje podatkov iz računalniških medijev

Ta članek je priporočen vsem, ki bi želeli reševanje podatkov iz katerekoli računalniške naprave. To so lahko namizni računalniki, pametni telefoni, strežniki, USB ključi in druge naprave. Reševanje podatkov je možno na vseh napravah in sam postopek ima veliko mero uspešnosti. Skoraj vedno je možno rešiti vse ali vsaj večino izgubljenih podatkov, če hitro ukrepamo.

Kako rešujemo podatke?

Reševanje podatkov je postopek v katerem poskušamo iz (po navadi) nedelujočega medija, kot je trdi disk, pridobiti vse podatke, ki so na mediju shranjeni. Razlogov za to je veliko, najbolj pogosta pa je mehanska okvara samega medija.

V podjetjih je reševanje podatkov razumemo kot povrnitev izdelanih varnostnih kopij na prenosnik, strežnik ali namizni računalnik.
Poznamo mnogo orodij za reševanje podatkov iz nedelujočih ali poškodovanih medijev. Najbolj pogosta je uporaba posebnih programov, ki prebrskajo poškodovan medij in presnamejo vse podatke na nov trdi disk.

Poškodovani podatki

Lahko, da imamo trdi disk, ki je bil žrtev poplave, požara ali pa udara strele. V tem primeru lahko podatke rešimo le, če strokovnjaki razdrejo medij in s posebnimi napravami poizkušajo prebrati same magnetne plošče na katerih so shranjeni podatki. Reševanje podatkov je v takih primerih zelo uspešno in podatke lahko popolnoma obnovimo.
Velikokrat se zgodi, da se nosilci podatkov, kot so SSD diski, trdi disk in spominske kartice pokvarijo. V tem primeru je potrebno napravo odnesti strokovnjakom, ki bodo s posebno opremo prebrali naše spominske medije in nam povrnili izgubljene podatke.

Preberite si še naslednji članek: Popolno uničenje podatkov na trdem disku

Orodje za čiščenje diska vam pomaga, da sprostite prostor na trdem disku in tako povečate hitrost delovanja svojega računalnika. 

Ponesreči izbrisani podatki

Lahko se nam zgodi, da smo ponesreči izbrisali podatke, ki jih potrebujemo, in zdaj jih ne najdemo več. Podatki so še vedno zapisani na spominskem mediju tudi, če smo jih pobrisali. Najbolje je, da prenehamo uporabljati napravo čimprej in jo odnesemo v podjetje, kjer bodo izvedli reševanje podatkov. Ponesreči izbrisane podatke je dokaj preprosto rešiti, če dovolj ukrepamo.

Nasveti za večjo varnost podatkov

Za vse uporabnike je priporočljivo, da izdelujejo varnostne kopije svojih podatkov. Reševanje podatkov iz medijev je zanesljiva storitev, ampak ni vedno možno vsega rešiti.

Če imamo nek zunanji disk ali strežnik kamor shranjujemo podatke, lahko močno zmanjšamo možnost, da bi podatke izgubili. Tako je priporočljivo izdelovati varnostne kopije vsaj enkrat tedensko, da se izognemo nepotrebni izgubi našega dela.