Pomen poročnih fotografij za podoživljanje posebnega dne

Če vprašate nevesto, kako bi opisala svoj poročni dan, je odgovor pogosto, da se spominja z meglenostjo. Poroka je čustveno nabit dogodek, poln pestrega dogajanja, zato si nevesta in ženin želita ohraniti podrobnosti tudi na fotografski papir, da bosta lahko svoj veliki dan podoživljala še leta po izrečenem usodnem “da”.

Nasmehi, polni sreče, ujeti v vsakem posnetku. Foto: Vanessa Tivadar Photography

Prihranite lahko svoj čas tudi pri izbiri poročnega fotografa. Ključno je, da se vprašata, kakšen stil fotografije vama je všeč, ter uskladita svoja mnenja. Oglejta si spletne strani poročnih fotografov in si na podlagi njihovega dela ustvarita prvi vtis. Poleg tega se posvetujta s pari, ki so že poročeni, in pridobita izkušnje ter priporočila. Na koncu izberita dva ali tri fotografe, katerih dela vama najbolj ustrezajo, in se z njimi osebno srečajta.

Ključna vprašanja pri izboru fotografa

Raziskujta, ali je klasično fotografiranje z veliko poziranja in tradicionalnimi portreti, ali reportažni slog s spontanimi posnetki bolj po vajinem okusu. Morda pa vam ustreza kombinacija obeh. Oglejta si njegove fotografije, obdelavo in postavitev v albumu.

Ugotovita, ali bo fotografiral le poročni obred ali pa vas bo spremljal od priprav do konca dogodka. Pomembno je razjasniti, ali bo lahko ostal daljše časovno obdobje, če se poroka zavleče, ter ali bo ta dan posvetil samo vama.

So vaši potni stroški všteti v ceno? Priporočljivo je, da fotograf zagotovi lasten prevoz in prispeva na kraj poroke pred nevesto, ženinom ter gosti. Če bodo razdalje na vajini poroki večje, morata upoštevati, da se z vsako potjo fotografu povečajo tudi stroški prevoza.

Kako je z originalnimi posnetki? Pomembno je vedeti, ali bosta imela dostop do originalnih posnetkov in pod kakšnimi pogoji. Običajno vama poročni fotograf proda te posnetke, ki ju lahko uporabita za kasnejše razmnoževanje za prijatelje in sorodnike. Pomembno je razumeti, da fotograf ostane lastnik avtorskih pravic, zato je potrebno njegovo dovoljenje za objavo posnetkov.

Cena fotografij in njihova dolgoročna vrednost

Kakšna je cena fotografij? Morda se zdi cena na prvi pogled visoka, a je treba razumeti, da bodo fotografije eden od redkih materialnih spominov na mesece priprav in podrobnosti poročnega dneva. Pričakujta strošek v višini 10 do 20 odstotkov poročnega proračuna. Poudariti velja, da nizka cena običajno ni najboljša izbira, saj vam lahko zamujeni trenutki, vredni fotografskega spomina, uidejo in jih ni mogoče ponoviti.

Pregled dogovorjene cene in vsebine

Kaj vsebuje dogovorjena cena? Preglejta, ali je v ceno vključeno zgolj fotografiranje ali tudi izdelava albuma. Pozanimajta se glede stroškov oblikovanja in obdelave fotografij. Podpisana pogodba, ki vsebuje vse te podatke, je ključna in lahko prepreči morebitne nesporazume ter zagotovi jasnost glede vključenih storitev.

Usklajenost z fotografom

In vprašajta še sebe, ali bosta lahko sproščena s svojim fotografom. To morda ni vprašanje, ki ga postavita neposredno fotografu, a je ključnega pomena. Nikakor si ne želita fotografa, ki vama ni simpatičen. Fotograf bo z vama preživel kar nekaj ur, zato vama priporočamo, da se z njim čim bolje spoznata. Predporočno fotografiranje je odlična priložnost, da dobite občutek, kako fotograf dela, in kako se boste ujeli na samem poročnem dnevu.

Trajnostno sodelovanje z vašim fotografom

Fotografiranje poroke je lahko začetek trajnejšega sodelovanja s fotografom. Mnogi si po izbiri poročnega fotografa izberejo tudi družinskega fotografa za dokumentiranje različnih življenjskih dogodkov, kot so fotografiranje otrok, družinskih portretov, krstov itd. Če bosta zadovoljna s storitvami poročnega fotografa, ga bosta morda z veseljem vključila tudi v prihodnje dogodke, ki bodo pomembni v vajinem življenju.