risalci za avto s prevleko grafita zelo dobro očistijo steklo

Pomembnost brisalcev za vetrobransko steklo

Vidljivost ceste po kateri vozimo svoje vozilo je izrednega pomena. To pa močno omejijo naravni pojavi, kot so nevihte, padajoči sneg, vlaga v ozračju ipd. Temu je tako, saj se na vetrobranskem steklu nabira umazanija, ki nam zastira pogled. To umazanijo pa odstranijo brisalci za avto. Res je, da je to dokaj majhen avtodel vsakega vozila, vendar igra zelo pomembno nalogo. Tako je dobro, če poznamo njihove glavne prednosti in naloge, saj brez njih ne bi bili varni na cesti.

Zdravje brisalcev za avto je mnogokrat spregledana

Dejstvo je, da brisalcev za avto večino časa ne uporabljamo. Njihovo pomembnost pa veliko voznikov opazi takrat, ko je močan naliv, prah v ozračju ipd. Takrat, če imamo slabo delujoče brisalce, lahko resno ogrožamo sebe in druge udeležence v prometu.

Brisalci za avto
Brisalci za avto za vetrobransko steklo

Tako je zelo pomembno, da avtomobilske brisalce redno pregledujemo. Pri tem ne potrebujemo biti zelo natančni, saj se hitro opazijo raztrganine, manjkajoča guma ipd. Če opazimo omenjene znake, potem je priporočeno, da jih zamenjamo.

Moderna vozila samodejno upravljajo delovanje brisalcev

Novejša vozila so opremljena s senzorjem, ki zazna pogoje, ki poslabšajo vidljivost. Tako se ob lahkem dežju, snegu, visoki vlagi in drugih naravnih pojavi avtomatsko vklopi čiščenje stekla. Brisalci za avto tako delujejo brez, da bi jih mi, kot voznik, morali vklapljati ali izklapljati. To je sicer odlična tehnologija, vendar ima eno slabost. Ta pa je, da velikokrat pozabimo preveriti dejansko stanje metlic za brisalce. Te se sčasoma poškodujejo, saj na njih vpliva vročina, vlaga, prah ipd.

Video: Avtomatsko upravljaje delovanja brisalcev za avto

Priporočeno je, da opravimo čiščenje brisalcev, ko bomo oprali avtomobil. Za to ne potrebujemo posebnih čistil ali druge opreme. Dovolj je že, če z mikrofiber krpico obrišemo rezila metlic. Tako bomo odstranili prah, delčke peska in nečistoče, ki povzročajo škodo brisalcem, kot tudi našemu vetrobranskemu steklu.

Glavni materiali metlic brisalcev

Pri nakupu avtomobilskih brisalcev bomo lahko izbirali med mnogimi izvedbami metlic. Seveda v večini primerov ne potrebujemo kupiti novih rok, ki jih upravlja elektro-motor. Največkrat bomo potrebovali samo nove metlice, saj so te izpostavljene največji obremenitvi. Te pa se med seboj razlikujejo po materialih izdelave, ki pa so:

Preberite si še naslednji članek: Strešni kovčki za naše vozilo

Strešni kovčki priznanih blagovnih znamk po ugodnih cenah na enem mestu. Strešni kovček je odlična rešitev za prevoz večje prtljage.

Guma je najbolj uporabljen material za čiščenje stekel

Avtomobilski brisalci oziroma njihova rezila so največkrat narejena iz gume. To je dostopen material, ki ga lahko najdemo na skoraj vsakem novem vozilu. Novejše izvedbe pa uporabljajo dvojno gumo, ki zagotovi boljše čiščenje vetrobranskega stekla. Guma pa je na žalost dokaj občutljiva na UV žarke. Tako čez čas postane krhka in ne nudi več originalne moči čiščenja.

Silikonski brisalci so bolj odporni na elemente narave

Veliko poprodajnih izvedb brisalcev za vozila je narejenih iz silikona. Ta je veliko bolj odporen na naravne elemente in ima daljšo življenjsko dobo kot guma.

Brisalci s prevleko grafita zelo dobro očistijo steklo

Najnovejša vrsta brisalcev za avto so silikonsko prevlečeni. Takšni so izredno upogljivi in vzdržljivi. Obenem pa dobro očisti vetrobransko steklo.

Avtodele vseh vrst je možno zaslediti pri blagovni znamki silux. V ponudbi lahko najdemo preverjene in kakovostne dele za vsako vozilo.