Avtomobilski katalizator skrbi za zmanjševanje onesnaževanja

Vsak dan lahko na cesti opazimo na tisoče avtomobilov, ki povzročajo dokaj veliko onesnaževanja. To je še posebej težava v velikih mestih, saj se izpušni plini nabirajo in kopičijo. Poleg tega pa je v urbanih predelih vedno veliko vozil, kar še dodatno prispeva k onesnaževanju. Zaradi tega razloga, so proizvajalci vozil začeli izboljševati motorje, ki jih tovarniško vgradijo v vozila. Tudi sistem izgorevanja goriva in izpuhov plinov je bil priča spremembam leta 1975. To je bilo leto, ko je bil izumljen katalizator, ki spremeni škodljive izpušne pline v bolj blage emisije.

Katalizator spremeni škodljive izpušne pline v vodno paro

Glavni namen katalizatorja je, da spremeni izpušne pline našega vozila v ogljikov dioksin in vodno paro. Tako je onesnaževanje, ki ga povzročajo motorna vozila, močno upadlo. Katalizator izgleda, kot majhna kovinska škatlica, vendar je v resnici zelo napreden kos tehnologije. Znotraj same naprave se skrivajo različne kovine, kot je platina, paladij in rodij. To so dragocene kovine, ki ob segretju povzročijo kemično reakcijo, ki uniči škodljive pline izpuha. 

Avtomobilski katalizator ima dolgo življenjsko dobo

Vsako vozilo je drugačno, vendar v večini primerov je katalizator izredno zanesljiva naprava. Tudi na avtomobilih, ki so starejši od 10 let, ne potrebujemo zamenjave, saj naprava deluje popolnoma brezhibno. Res pa je, da se v nekaterih primerih lahko pokvari in bomo potrebovali novega. Večinoma se to zgodi na vozilih, ki jih primarno uporabljamo za krajše vožnje, kjer se motor ne more dovolj segreti. To vpliva na zdravje katalizatorja, ki se lahko zaradi tega tudi pokvari.

Ko naše vozilo ne more več spreminjati izpuhov v paro

Novejši avtomobili imajo posebne senzorje, ki nam povedo, če naš katalizator deluje tako kot mora. Možno je tudi, da bomo opazili črn dim pri izpuhu, kar nakazuje na možne težave. Tudi čudne vonjave, ki prihajajo iz izpuha, lahko pričajo o slabo delujočem ali pokvarjenem katalizatorju.

Če naš avto vozimo na krajše razdalje, se v katalizatorju naberejo obloge ogljika. To ga tako rekoč sčasoma zamaši, kar se opazi na njegovi zmogljivosti. Poleg tega pa se naprava nahaja na spodnji strani motorja, kar pomeni, da ga lahko poškodujemo z udarci v podvozje.

Nakup novega katalizatorja je izredno preprost, če obiščemo www.silux.si. Na spletni strani imajo odlične strokovnjake in bogato ponudbo nadomestnih delov za veliko vrst vozil.