Svetle žarnice za avto, ki izboljšajo vidljivost na cesti

Pri vseh izboljšavah, ki jih lahko opazimo na modernih vozilih, le redkokateri voznik pomisli na moč žarometov. Resnica pa je, da je ravno tehnologija osvetljevanja močno napredovala v avtomobilski industriji. Tako vedno več avtomobilov uporablja H7 žarnice LED izvedbe. Drugače pa so halogenske žarnice omenjene izvedbe izredno popularne pri večini novejših vozil. V vsakem primeru je LED tehnologija veliko bolj zanesljiva, saj nudi žarnici veliko daljšo življenjsko dobo, kot tudi močno svetlobo, ki poskrbijo za dobro vidljivost, tako kot brisalci za avto, ki so prav tako pomembni za varno vožnjo, ter vidljivost. Zadnje nekaj let pa lahko tudi opazimo prihod laserskih žarnic, ki jih uporabljajo bolj luksuzni avtomobili.

H7 žarnice
Vedno več avtomobilov uporablja H7 žarnice LED izvedbe.

LED žarnice so preprosti polprevodniki

Velika prednost LED H7 žarnic za avtomobil je ta, da imajo zelo dolgo življenjsko dobo. Temu je tako, saj so sestavljene iz preprostih komponent, ki se ne obrabijo. Tako je sama žarnica, če si jo podrobno ogledamo, preprost polprevodnik sestavljen iz različnih materialov. Ta pri delovanju porabi zelo malo električne energije. Obenem pa lahko ustvari zelo veliko svetlobe. To je idealno za vse voznike, saj tako bolje osvetlijo cesto v slabih pogojih za vožnjo. Zaradi majhne porabo električne energije, pa so električne komponente v vozilu manj obremenjene.

H7 žarnice so lahko LED, Xenon ali halogenske izvedbe

Ko bomo kupovali avtomobilske H7 žarnice, se moramo zavedati, da jih lahko najdemo v različnih oblikah. Najbolj pogoste so še vedno halogenske izvedbe. Vedno več pa je možno opaziti Xenon in LED vrste H7 avto žarnic. Če uporabljamo navadne halogenske žarnice, potem je možno, da jih nadgradimo na LED izvedbe. Naše vozilo pa bo moralo opraviti homologacijo, če smo naredili nadgradnjo, če ga želimo uporabljati v cestnem prometu.

Dejstvo je, da LED žarnice proizvedejo drugačen snop svetlobe od halogenskih. Homologacija pa je potrebna zato, da se preveri primerna razpršitev svetlobe pri uporabi vozila.

LED žarnice H7 so bolj energijsko učinkovite

LED žarnice za avtomobile postajajo vedno bolj zaželene, zaradi njihove izredne energijske učinkovitosti. Tako sama žarnica spremeni 90% vse električne energije v svetlobo, 10% pa se sprosti skozi toploto. Pri halogenskih izvedbah pa je ravno obratno, saj se samo 10% električne energije spremeni v dejansko svetlobo.

Zaradi majhne porabe energije, avtomobilske H7 žarnice manj obremenjujejo električni sistem v vozilu. Tako se podaljša življenjska doba alternatorja, akumulatorja in drugih elektronskih in električnih komponent.

Vrhunske avtomobilske dele lahko zasledimo pri podjetju https://www.silux.si. Pri vgradnji žarnic pa je priporočljivo, da smo previdni. Temu je tako, saj niso, na primer, h4 žarnice kompatibilne z vtičem za H7 ipd.