Avtomoto Uncategorized

Zimske, letne in celoletne gume za avto

Vozniki osebnih, tovornih in drugih cestnih vozil le redkokdaj pomislijo na ključne mehanične in druge komponente v vozilu, dokler se te ne okvarijo. Iz varnostnih razlogov so gume za avto ključni del vsakega majhnega in velikega jeklenega konjička. Ker predstavljajo edino stičišče med površino po kateri vozimo in samim avtom, je dobro, če so gume vedno v dobrem stanju. S tem zagotovimo dobro vodljivost kot tudi manjšo porabo goriva. Seveda pa ne gre zanemariti dejstva, da bomo tako tudi lažje ohranjali naše vozilo na cestišču po katerem vozimo.

Celoletne gume za avto

Vzdržljivi in kakovostni avtodeli so vedno najbolj popularni. Enako pa velja za celoletne gume za avto, saj jih ni potrebno po zakonu zamenjati ob prihodu zime. Narejene so tako, da nam nudijo zadovoljivo zmogljivost in varnost v mokrem, mrzlem, suhem in vročem vremenu. V večini primerov imajo omenjene gume številne prednosti, kot so:

  • Tišje delovanje pri vožnji
  • Daljšo življenjsko dobo
  • Nizek upor pri vožnji
  • Bolj učinkovito porabo goriva

Priporoča se, da vsaj enkrat mesečno pregledamo profil celoletnih gum za avto. S tem zagotovimo, da so varne za uporabo in bodo obdržale naš avto na cesti v različnih vremenskih pogojih. Strokovnjaki pa priporočajo, da če se veliko vozimo v zimskem času, da si omislimo zimske izvedbe gum, saj nudijo višjo zanesljivost pri vožnji v najbolj mrzlih mesecih v letu.

Potrebujete nove gume? Katere je najbolje izbrati?

Zimske gume za avto

Pogosto je tako, da so novi in tudi rabljeni avtomobili na voljo za nakup s kompletom zimskih gum. To pa zato, ker se izredno dobro obnesejo na mokrih, mrzlih in zaledenelih cestiščih. Sama površina gum ima globlje zareze, ki se ugreznejo v sneg in sneženo brozgo. Obenem pa je sam material gum narejen iz napredne gume, ki nam nudi najboljšo zmogljivost pospeševanja in zaviranja v zimskih razmerah. Pomembno se je zavedati, da moramo zimske gume za avto imeti nameščene na vseh štirih kolesih. Prednosti pa so:

  • Višja zmogljivost v mrzlem vremenu in na zaledenelem cestišču 
  • Boljši oprijem spolzkega cestišča
  • Nižja zavorna pot v mrzlem vremenu in na spolzkem cestišču

Letne gume za avto

Visoko-zmogljivi avtomobili imajo pogosto nameščene namenske letne gume za avto. Opazimo pa jih lahko tudi na družinskih in drugih avtomobilih. Namenjene so vožnji po suhem in mokrem cestišču v toplih mesecih v letu. Zmogljivost je glavna komponenta letnih gum. Pogosto imajo bolj širok profil, saj tako lažje zaobjamejo večjo površino cestišča pri zavijanju, pospeševanju in zaviranju. 

kakovostne letne gume
Visoko-zmogljivi avtomobili imajo pogosto nameščene namenske letne gume za avto.

Letne gume za avto se zelo dobro držijo cestne podlage. To je tudi razlog, da se pogosto hitreje iztrošijo oziroma z njimi lahko prevozimo manjše razdalje preden jih je potrebno zamenjati. Ne smemo pa jih uporabljati v zimskih razmerah, saj s tem ogrožamo svojo in varnost drugih udeležencev v prometu.

Prednosti letnih gum za avto so:

  • Visoka zmogljivost avtomobila na suhem cestišču in mokrem (ne velja za zimske razmere)
  • Boljši oprijem cestišča v toplih mesecih leta
  • Boljša zmogljivost vozila pri pospeševanju in zaviranju v toplih mesecih leta

Priporočljivo je, da kupimo namenske letne in zimske gume, če se veliko vozimo skozi celotno leto. Seveda pa si lahko tudi omislimo celoletne gume za avto za enake namene. Potrebo pa se je zavedati, da so zimske gume daleč najbolj učinkovite in varne za uporabo med vožnjo v zimskih razmerah.