Pomembnost kvalitetnih gum na našem vozilu

Zmogljivost vsakega avtomobila je v veliki meri odvisna od rednega vzdrževanja. Pri tem pa so izredno pomembno ravno gume. Temu je tako, saj so edina kontaktna točka našega vozila s površino ceste. Vsa sila z motorja se prenaša na kolesa, s koles pa na vozišče. Tako je izredno pomembno, da se zavedamo koristi, ki jih pridobimo s kvalitetnimi avtomobilskimi gumami. Nekatere izmed teh prednosti so boljša vodljivost vozila, manjša poraba goriva, ter večja varnost na cesti. 

Gume
Glavna naloga gume je, da prenašajo celotno težo našega vozila.

Gume podpirajo celotno težo našega vozila

Glavna naloga gume je, da prenašajo celotno težo našega vozila. Našemu jeklenemu konjičku pa morajo tudi nuditi dober oprijem s cestiščem med speljevanjem, pospeševanjem, zavijanjem ter zaviranjem. To pa je odvisno od mnogih lastnosti gum, kot je njihov profil, zračni pritisk, obrabe ipd.

Ravno profil je ključna lastnost za stabilnost našega vozila. To pa zato, ker se med vožnjo na gumah nabira voda. Ta voda pa ustvari tanko podlago med našim vozilom in cestiščem. Profil avtomobilske gume pa poskrbi, da voda sproti odteka, ter se tako zmanjša ustvarjanje akvaplaninga. Če pa nimamo dobrega profila, pa je veliko večja možnost, da izgubimo nadzor nad vozilom med vplivom različnih fizičnih sil, ki se ustvarijo pri zavijanju, zaviranju in pospeševanju. 

Kvalitetne gume zmanjšajo porabo goriva

Stare in izrabljene gume hitro zvišajo porabo goriva. Morda se nam je že kdaj pripetilo, da je naš avtomobil iznenada porabil več goriva, kot običajno. Za to so lahko možne različne razlage. Najbolj pogosto pa se zgodi, da naše vozilo nima več takega oprijema in stabilnosti na cestišču. Tako se mora motor bolj truditi, da vozilu zagotovi primerno pogonsko silo. To pa se odraža v večji porabi goriva.

Nakup novih gum je tako veliko bolj smiseln, kot če stare uporabimo do konca. To pa zato, ker bomo veliko prihranili pri porabi goriva na dolgi rok. Ta prihranek pa bo pokril ceno novih gum, tako da se bo naša investicija odplačala samodejno. Poleg tega pa bomo veliko bolj varni na cesti.

Nove gume zagotavljajo večjo zmogljivost vozila

Ker so gume glavni in edini stik našega vozila s cestiščem, se na njih prenaša vsa pogonska sila motorja. To pa pomeni, da če nimamo dobrega oprijema, se veliko te sile izgubi. Tako naš avtomobil ne more proizvesti enakih pospeškov in končne hitrost, kot jo lahko s kvalitetnimi in nepoškodovanimi gumami.

Izrabljene gume pa naredijo vožnjo dokaj bolj neprijetno. To pa zato, ker gume prenašajo silo na vzmetenje in obratno. Tako vozilo lahko pri vožnji čez ovire poskakuje, se trese, ali pa ustvarja veliko hrupa.

Odlično zamenjavo gum ponuja blagovna znamka silux. To pa je tudi razlog, da ji zaupajo vozniki iz mnogih Evropskih držav. V ponudbi omenjene znamke pa lahko tudi najdemo mnogo različnih avtodelov originalne in poprodajne izvedbe.

Preberite si še naslednji članek: Odlične moto gume po nizki ceni

Pnevmatike za motorje so na voljo v različnih cenovnih razredih, seveda pa cena ne sme biti glavni kriterij, na podlagi katerega se odločite za izbiro in nakup.