Kaj je cPanel?

Za izraz cPanel morda slišite prvič ali pa ste zanj slišali tako mimogrede in se niti niste poglabljali vanj. A vsi tisti, ki želite v bližnji prihodnosti svoje delo predstaviti tudi na spletu, boste morali dobro poznati tudi tovrstni pojem. Gre namreč za nadzorno ploščo, s katero lahko upravljate preko paketa spletnega gostovanja. Omogoča številne koristne funkcije, kot so denimo nadzor nad porabo prostora, nadzor nad mesečnim prometom, spreminjanje ter brisanje e-poštnih predalov.

Prav tako cPanel nadzorna plošča omogoča nameščanje priloženih aplikacij in nadzor nad obiskom strani na spletu.

Sporočilo z dostopnimi podatki do cPanela

Ko nekdo zakupi gostovanje na spletu, načeloma v svoj elektronski nabiralnik prejme sporočilo z dostopnimi podatki do cPanela. Povprečnemu uporabniku je namenjenih le nekaj osnovnih funkcij, upravljanje z nadzorno ploščo pa je sila preprosto, čeprav se na prvi pogled zdi precej komplicirana.

cPanel ali nadzorna plošča
Nadzorna plošča omogoča nameščanje priloženih aplikacij in nadzor nad obiskom strani na spletu.

Kako je zapolnjen paket za spletno gostovanje, pokaže levi del nadzorne plošče cPanel. Na tej strani so torej zapisni nekateri podatki, kot so poraba prostora na strežniku, mesečni prenos podatkov, ime nosilne domene, število dodanih domen. Osrednji ali desni del plošče pa sestavlja več različnih kategorij.

Dodajanje novih domen, poddomen in parkiranih domen

Ena od kategorij na desni strani cPanela vam omogoča, da lahko dodajamo nove domene, poddomene ter parkirne domene. Obenem se lahko ustvarjajo tudi preusmeritve. K osnovnim funkcijam so dodane še dodatne. Slednje so dobra možnost za naprednejše uporabnike. Plošča se tako lahko uporablja za prenašanje podatkov, za slednje porabe prostora, za splošno statistiko, ki je povezana s podatkovnimi bazami.

cPanel nadzorna plošča velja torej za izjemno priljubljen vmesnik za delo s paketom gostovanja. Do uporabnikov je zelo prijazna vrsta vmesnika, saj je preprost za uporabo. Dostop do njega je namreč omogočen samo z enim klikom. Ploščo lahko dobro razumejo tudi tisti, ki se na računalniške zadeve bolj slabo spoznajo. Pred uporabo lahko vsak obišče tudi kakšen tečaj, prebere blog ali članek o njej. Tako bo upravljanje s cPanel še toliko preprosteje.

Internetno gostovanje in Nadzorna plošča cPanel.

Spreminjanje novih e-mail računov

cPanel med drugim uporabnikom omogoča, da lahko povsem samostojno upravljajo z e-poštnimi predali. V praksi to pomeni, da jim pri spremembah ni potrebno prositi za pomoč ponudnika gostovanja na spletu, ampak lahko v lastni režiji spreminjajo nove e-mail račune.