Tehnologija

Hosting za našo prvo spletno stran

Naše podjetje potrebuje svojo lastno spletno stran, če se želi predstaviti čim večjemu številu potencialnih kupcev. V današnji digitalni dobi je skoraj nujno, da imamo spletno prisotnost, saj drugače zelo težko predremo na trg z veliko konkurence. Preden pa začnemo z načrtovanjem in izdelavo spletne strani pa bomo potrebovali hosting ali gostovanje. Hosting spletnih strani nam omogoča, da je naša spletna stran aktivirana 24/7 ter, da lahko dodajamo produkte, pišemo članke ter jo drugače spreminjamo.

Izbira primernega strežnika

Naše podjetje bo potrebovalo hosting spletnih strani, da bomo sploh lahko pričeli poslovati na spletu. To pomeni, da bomo potrebovali primeren stražnik, ki bo gostoval našo spletno stran. Poznamo več različnih načinov hostinga ali gostovanja, ki je namenjeno uporabnikom z različnimi zahtevami. Tako poznamo:

  • Deljeno gostovanje

Tak način gostovanja poteka na strežniku, ki si ga delimo z različnimi uporabniki. Je odličen način za začetne podjetnike, ki ne potrebujejo velike moči spletne strani.

  • VPS gostovanje

Odlično gostovanje, kjer lahko svoj del strežnika popolnoma prirejamo svojim potrebam. V tem načinu si delimo strežnik, vendar imamo zakupljene določene zmogljivost, kot je pasovna širina, prostor ter moč procesorja, ki jih ne delimo z drugimi uporabniki.

  • Namensko gostovanje

Namenjeno je za podjetja s spletnimi stranmi, ki imajo ogromen obisk. Tukaj nam najem celotnega strežnika za našo uporabo omogoča, da je hosting spletnih strani najhitrejši, kar se da.

  • Gostovanje v oblaku

Najnovejši način gostovanja v oblaku, kjer več strežnikov deluje skupaj, da omogoča najhitrejše delovanje naše spletne strani.

Osnovne funkcije ponudnika hostinga 

Naš ponudnik hostinga spletnih strani bo imel določene funkcije na razpolago, ki jih bomo potrebovali. Te so odvisne od vrste paketa, ki si ga bomo izbrali, vendar imamo pri vseh na voljo:

  • E-poštni računi

Ko si bomo izbrali domeno, bomo lahko ustvarili domensko e-pošto. Tako bo naše podjetje izgledalo bolj profesionalno, saj bomo uporabljali naslove, ki so povezani z našo domeno.

  • FTP dostop

Dostop do strežniških datotek je izredno pomemben za vzdrževanje naše spletne strani. FTP dostop nam omogoča, da brez dodatnih vmesnikov dostopamo do strukture datotek na svojem stražniku.

  • Podpora za spletne gradnike

Hosting spletnih strani nam omogoča, da uporabljamo različne gradnike. Trenutno je najbolj popularen WordPress, vendar lahko uporabljamo tudi druge, kot so Drupal, Magento ipd.

Izbira domene

Eden izmed najbolj ključnih korakov pri vzpostavitvi naše spletne strani je izbira domene. Ta nam omogoča, da bo naša spletna stran imela svoje unikatno ime. Obenem pa si bomo mogli izbrati končnico, ki je lahko lokalna državi v kateri se nahajamo, kot je .si, .hr, .it, ali pa svetovna, kot je .com ali .net. V vsakem primeru priporočamo, da si izberemo ponudnika, ki bo vseboval celotni paket za hosting spletnih strani, kot je www.domovanje.com. Tako si bomo lahko izbrali domeno, končnico, paket hostinga in druge lastnosti, kot je SSL cerfitifkat, na enem mestu.

nadzorna plošča cPanel

Kaj je cPanel?

Za izraz cPanel morda slišite prvič ali pa ste zanj slišali tako mimogrede in se niti niste poglabljali vanj. A vsi tisti, ki želite v bližnji prihodnosti svoje delo predstaviti tudi na spletu, boste morali dobro poznati tudi tovrstni pojem.