Kako izbrati pravo kosilnico za vaš vrt?

Ko smo postavljeni pred dejstvo, da potrebujemo novo kosilnico, ker je stara odslužila svoje ali pa z njo nismo zadovoljni, smo postavljeni tudi pred veliko vprašanje: kako izbrati kosilnico, ki bo ravno pravšnja za nas in našo zelenico ali travnik. Odločitev je toliko težja, saj je ponudba kosilnic izjemno velika. Izbiramo lahko med številnimi uveljavljenimi in manj uveljavljenimi ali celo neznanimi proizvajalci, ti pa ponujajo na stotine različnih modelov.

Košnja postane užitek s tehnološko napredno kosilnico, ki sledi vsakemu terenu.

Izbira širine košnje glede na velikost vrta

Pri izbiri kosilnice je pomembno upoštevati tudi širino košnje glede na velikost vrta. Manjša vrata do 200 m2 bodo zadostovala kosilnice z širino košnje približno 32 cm, medtem ko bodo za vrtove velikosti 500 m2 priporočene kosilnice z širino približno 40-45 cm. Za vrtove velikosti 1.000 m2 pa se priporoča kosilnice s širino košnje približno 45-53 cm. Pri izbiri širine košnje je treba upoštevati, da manjša širina na večjem vrtu pomeni več dela in prehojenih kilometrov. Prav tako se kosilnice z manjšo širino bolje prilagajajo terenu.

Moč in konstrukcija motorja

Pri nakupu kosilnice preverite tudi moč motorja in navor. Splošno velja, da je vrtna kosilnica sposobna pokositi travo, ki je približno dvakrat nižja od njenega navora. Prav tako je priporočljivo izbrati kosilnico z motorjem, ki ima visoko učinkovitost in nizko porabo goriva. Priporočajo se motorji tipa OHV ali OHC, saj zagotavljajo boljšo zmogljivost in učinkovitost. Višji modeli kosilnic pa lahko nudijo tudi možnost reguliranja hitrosti z menjalnikom.

Izbira kosilnice glede na zbiranje, mulčenje in izmet

Pri izbiri kosilnice je dobro razmisliti o njenih funkcijah glede zbiranja, mulčenja in izmeta pokošene trave. Najboljše kosilnice so tiste, ki imajo vse tri možnosti. Zbiranje trave v zbirni koš je priročno, saj ni potrebno ročno zbiranje trave po košnji. Pri izbiri kosilnice je pomembna velikost zbirne posode, da se ne polni prehitro. Mulčenje trato navlaži in deluje kot naravno gnojilo, vendar se priporoča, da se to izvaja le pri vsaki tretji košnji. Pri izbiri kosilnice je priporočljivo upoštevati tudi velikost zbirne posode in udobnost praznjenja.

Avtonomija kosilnice

Kosilnice s samohodnim pogonom so priporočljive, saj se same premikajo naprej, medtem ko jih vi le usmerjate. To je še posebej priročno pri kosnji na nagnjenem terenu. Kosilnice brez samohodnega pogona so primerne le za majhne ravnih vrtov do približno 600 m2. Visokokakovostne kosilnice imajo konstrukcijo (šasijo) iz odpornega in lahkega jekla ali aluminijeve zlitine, medtem ko so pri cenejših modelih pogosteje uporabljeni plastični materiali. Pomembna so tudi kolesa kosilnice, saj večja in širša kolesa zagotavljajo boljšo vodljivost in manjšo verjetnost za zataknitev na terenu.

Dodatne funkcije in udobje

Poleg osnovnih funkcij kosilnice je priporočljivo preveriti tudi dodatne funkcije, kot je električni vžig, ki omogoča enostaven zagon motorja z obračanjem ključa namesto vlečenja vrvice. Prav tako je priporočljiva prisotnost priključka za vodno cev, ki omogoča enostavno pranje kosilnice po uporabi. Majhne podrobnosti, kot je indikator napolnjennosti zbirnega koša, lahko olajšajo uporabo kosilnice.