Dom

Kako pripraviti jabolčni sok?

Priprava okusnega jabolčnega soka je enostavna, če sledite nekaj preprostim korakom. Prva naloga je skrbno pregledati jabolka. Izberite samo zdrava in zrela jabolka ter odstranite vse nezdrave ali poškodovane plodove. Po tem jih dobro operite in po potrebi obrežite morebitne nepravilnosti.

Motorni sadni mlin je izdelan iz visoko kakovostne nerjaveče pločevine.

Prešanje jabolk

Če nimate dostopa do profesionalne opreme, se ne obremenjujte. Prešanje jabolk je mogoče tudi brez posebne preše. Za ta korak potrebujete mlin za sadje, če pa ga nimate, lahko ta korak opravite pri lokalnem kmetu ali pa se lotite domačega postopka z uporabo kuhinjskega mešalnika. Pomembno je posvetiti dovolj časa stiskanju po mletju, da zagotovite maksimalen izplen bistrega soka iz zmletih jabolk.

Precejanje in segrevanje – ključni koraki za popoln jabolčni sok

Po uspešnem stiskanju jabolčni sok potrebuje še nekaj postopkov, da postane pripravljen za shranjevanje. Prvi korak je precejanje soka, da odstranimo morebitne nečistoče. Precedite ga v lonec in ga segrevajte na temperaturo med 80 in 90 stopinj Celzija. Med segrevanjem redno premešajte in bodite pozorni na nastajanje jabolčne pene na površini soka, ki jo odstranite.

Priprava za shranjevanje

Ko dosežete želeno temperaturo, kuhajte sok še približno 30 minut, da zagotovite, da so morebitne bakterije uničene. Med tem časom še naprej odstranjujte peno s površine. Po kuhanju ponovno precedite sok, da odstranite vse usedline in drobce, ki so se pojavili med segrevanjem.

Pravilno shranjevanje jabolčnega soka – nasveti za dolgotrajno ohranitev okusa

Pri shranjevanju jabolčnega soka je ključnega pomena, da uporabite sterilizirane posode. Vroč sok takoj zlijte v sterilizirane steklenice, sod ali posodo iz nerjaveče pločevine. Steklenice dobro zatesnite. Če se odločite za shranjevanje v sodu ali posodi z dvojnim plavajočim pokrovom, pred zatesnitvijo dodajte parafinsko olje. To bo pomagalo ohraniti svežino soka in preprečiti kontaminacijo.

Pravilno tesnjenje sodov s parafinskim oljem

Počakajte, da se temperatura soka nekoliko zmanjša, nato pa pokrijte cisterno ali sod s plavajočim pokrovom. Vlijte parafinsko olje v prostor med notranjo pokrovko in steno posode. Pomembno je dodati dovolj olja, saj se med skladiščenjem plavajoči pokrov lahko spusti, kar lahko povzroči, da se olje oprime sten in zmanjka na površini. Na primer, za 10 litrov soka je priporočljivo dodati 1 deciliter parafinskega olja, da zagotovite ustrezno tesnjenje.

Kako dolgo je sok užiten po pripravi

Pravilno pripravljen jabolčni sok ima dolgo življenjsko dobo. Pod ustrezno shranjevanje sodi hladno in temno mesto. Če je sok pravilno zaprt in shranjen, bo ostal užiten več kot leto dni, morda celo več. Redno preverjajte tesnjenje posod in hranite sok v optimalnih pogojih, da ohranite njegov okus in kakovost.