Zakaj je servis klimatskih naprav pomemben?

Klime so ene najpomembnejših komponent, ki jih potrebujemo za udobje našega bivanja ali opravljanja dejavnosti, imamo prav?Pomagajo nam ohraniti prostor hladen, ko je zunaj vroče in topel, ko je zunaj mraz. Poleg tega pa redna uporaba klimatske naprave zmanjšuje stopnjo vlažnosti v prostoru. Sodobne klime so tako okolju, kot tudi žepu prijazni porabnik električne energije, saj so izdelane na način, da so resnično energijsko učinkovit in majhen porabnik elektrike.

Servis klimatskih naprav
Redni servis klimatskih naprav je zelo priporočljiv in nujen!

Zaradi kompleksnosti sestave, je servis klimatskih naprav pomemben. Vgrajene imajo stabilizatorje, avtomatske prilagoditve temperature, filtre proti prahu, ipd… Udobje, ki ga nudijo je res na visokem nivoju, zato je potrebno ustrezno in pravočasno poskrbite za njihovo »nego«. Redni servisi so izjemnega pomena! Zavedajte se, da se ne smemo zadovoljiti zgolj z dejstvom, da klima primerno hladi ali ogreva in ustrezno vzdržuje vlažnost. Velik pomen ima tudi sama mikrobiološka kakovost.

Zrak, ki prihaja iz klime, ki ni redno vzdrževana in za katero je nujno potreben servis, je slab in neprijetnega vonja – v njem ni zaznati svežine. Zanemarjenost pa lahko pripelje tudi do razvoja zdravju škodljivih bakterij, glivic in nenazadnje tudi plesni. Zavedati se moramo, da delovanje klimatske naprave preko celega leta pomeni ogromno ur delovanja in tako se sčasoma zanemarjanje servisa pozna tudi pri samem zmanjšanju zmogljivosti naprave. Avtomobil redno servisirate, ker bi vas v nasprotnem primeru hitro lahko pustil na cedilu, kajne?

Če imate kakšne zdravstvene težave, jih tudi najverjetneje ne ignorirate in obiščete zdravnika, imamo prav? No, tako kot vse omenjeno, tudi klima potrebuje redno vzdrževanje. Oh, seveda, da ne pozabimo izpostavit najpomembnejšega – servise naj opravlja za to strokovno usposobljena oseba, a velja? Nikar ne poskušajte sami vzeti vajeti v roke, saj lahko naredite več škode kot koristi. Zakaj najeti strokovnjaka? Zato, ker bo usposobljen serviser do potankosti preveril vse potrebno. Najprej se bo osredotočil na osnovne zadeve:

  • Ali je v napravi dovolj hladilne tekočine in ali le ta kje ne uhaja.
  • Kakšna je zmogljivost tesnjenja centralnega sistema.
  • Kakšen je zračni tok, ki poteka skozi tuljavo uparjalnika.
  • Ali ogrevanje ter hlajenje poteka brez težav in ali so vsi električni priključki v redu. Prav tako bo preveril natančnost termostata.
  • Po potrebi preveril tesnjenje in naoljil motor.

Na tak način bo ugotovil ali naprava deluje kot bi morala. V primeru kakšnih pomanjkljivosti pa bo le te ustrezno odpravil.

Torej, če vse skupaj povzamemo… Redni servis klimatskih naprav je zelo priporočljiv in nujen!