Zanimivosti

Kateri jezikovni tečaj izbrati?

Nekateri pri odločitvi za jezikovni tečaj v Ljubljani nimajo veliko izbire, nekateri pa je imajo toliko, da se težko odločijo. Jezikovni tečaji v Ljubljani nudijo pestro ponudbo, v kateri bo prav vsak našel točno tisto, kar bi rad od takšnega tečaja. A kako izbrati?
Prvi dejavnik, ki odloča o izbiri jezikovnega tečaja, je seveda jezik. Tu običajno ni večjih težav, sploh glede na ponudbo – med jezikovnimi tečaji v Ljubljani se najdejo praktično vsi pomembni svetovni jeziki, pa tudi nekateri bolj eksotični. Za posamezen jezik je običajno na voljo več tečajev, zato ta odločitev še ne olajša bremena izbire.
Nekoliko bolj odločilna je izbira vrste tečaja. Navadno izvajalci nudijo skupinske tečaje, ki so dovolj učinkoviti in cenovno ugodni, a ne omogočajo posebne prilagodljivosti, kar je lahko problem za tiste, ki si ne morejo privoščiti časa v vnaprej določenih terminih. Zato so na voljo še druge rešitve, namreč tečaji po meri oziroma individualni tečaji, pri katerih je možno veliko bolj prilagoditi čas in način izvajanja tečaja. Poleg tega so takšni tečaji običajno tudi učinkovitejši, saj se učenje prilagaja posamezniku, ne skupini.
Če se odločite za skupinski tečaj pa je treba seveda najti takšnega, ki ustreza nekaterim pogojem. Skupine so običajno ločene glede na predznanje in namen izobraževanja – odločamo se med začetnimi in nadaljevalnimi tečaji, pripravami na razne izpite in pridobivanje certifikatov, učenje jezika za poslovno oziroma drugo tematsko omejeno rabo … Poleg tega pa so tudi skupinski tečaji na voljo ob različnih terminih, torej se je treba prepričati, da izberemo tistega, ki nam bo ustrezal tudi s tega vidika.