Zdravstveno zavarovanje za študente je varovanje zdravja na dostopen in kakovosten način

V Sloveniji je zdravstveno zavarovanje za študente del zdravstvenega zavarovanja. Zakon varovanje zdravja obravnava celostno ter dopušča tudi nekaj osebne izbire. Zdravstveno zavarovanje ureja Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Temelji na preko stoletju dolgih izkušnjah z zdravstvenim varovanjem državljanov, pri določenih poklicih oziroma družbah pa je ta izkušnja še bogatejša. Aktualni zakon nalaga obvezno zavarovanje vsem osebam s stalnim bivališčem v Sloveniji ter slovenskim državljanom in podjetnikom, ki se ukvarjajo s pridobitno dejavnostjo na področju Republike Slovenije. Za zdravstveno zavarovanje za študente je značilno, da morajo študenti po dopolnjenem šestindvajsetem letu starosti poskrbeti za sklenitev ustreznega zavarovanja. Skupine mlajših študentov imajo lahko zdravstveno zavarovanje za študente omogočeno kot družinski člani.

Najpogosteje so v času rednega študija zavarovani preko staršev ter upravičen do vse storitev iz naslova obveznega in prostovoljnega zavarovanja. Kot družinski član pa ima lahko zdravstveno zavarovanje za študente le, če nima sklenjene pogodbe o zaposlitvi ali je prijavljena kot brezposelna oseba na Zavodu za zaposlovanje. Odločitev za samostojno zdravstveno zavarovanje za študente prinaša odgovornosti in seveda nosi posledice. Zato velja ob sklenitvi dobro razmisliti o vseh ponujenih opcijah na trgu.

medical-563427_640

Ponudbe se pojavljajo iz dneva v dan, pogosto se tudi oglašujejo in so bolj izpostavljanje. Vsaki obljubi ne velja verjetni na prvo besedo, velja se pozanimat o vsebini, morebitnem drobnem tisku ter številnih drugih podrobnostih ponudbe. Ko izkušenj s samostojnim sklepanjem zavarovanj ni, je dobrodošlo vprašati za nasvet in pomoč izkušenejše osebe. To so lahko starši ali druge zaupanja vredne osebe. Starši lahko poleg nasvetov omogočijo dodatne ugodnosti v primeru odločitve za prostovoljno zdravstveno zavarovanje za študente. Več sklenjenih zavarovanj ter druge značilnosti zavarovanca, lahko pripomorejo k najbolj bolj ugodni ponudbi med vsemi ostalimi.

Zdravstveno zavarovanje za študente je odločitev, ki jo velja dobro pretehtati.

Življenje z anksioznostjo