Popolno uničenje podatkov na trdem disku

Vsak osebni in poslovni računalnik ima na disku shranjenih veliko občutljivih podatkov. Ko te izbrišemo, se še vedno nahajajo na magnetnih ploščah diska. Če tak računalnik prodamo ali odložimo na smetišču, lahko nepridipravi z malenkost računalniškega znanja to izkoristijo sebi v pride. Izbrisane podatke lahko povrnejo v originalno stanje ter se tako dokopljejo do finančnih in drugih osebnih informacij. Zato je izredno priporočeno, da opravimo čiščenje diska preden računalnik predamo v druge roke ali ga zavržemo. Enako pa velja za SSD-je in druge spominske medije, ki so vgrajeni v namiznem ali prenosnem računalniku in drugih napravah.

Priporočeno je, da opravimo čiščenje diska preden računalnik predamo v druge roke ali ga zavržemo.

Izbrisani podatki se še vedno nahajajo na trdem disku

Veliko uporabnikov se ne zaveda, da z izbrisom podatkov na disku v resnici ne naredijo veliko. Sami podatki niso vidni povprečnemu uporabniku, vendar jih je s posebnimi orodji hitro možno prebrati. Tako je čiščenje diska edina rešitev, če jih želimo popolnoma uničiti. Priporočljivo je, da vsak računalnik, ki ga želimo prodati ali zavreči, da na njem opravimo čiščenje diska. S tem se izognemo kraji naših informacij, ki nam lahko povzroči velike preglavice. Lahko pa tudi odstranimo spominske medije iz računalnika in te počistimo z uporabo profesionalnega servisa, kjer bodo uničili vso digitalne vsebino, ki se na njih nahaja.

Disk je možno tudi popolnoma uničiti

Banke in druge finančne institucije hranijo na svojih računalnikih ogromno število občutljivih podatkov. Vsake nekaj let pa zamenjajo računalnike za nove. Pri tem stare odvržejo, vendar gredo te čez več procesov čiščenja diska. Sam disk se sprva popolnoma prepiše z uporabo močnih programov. Nato pa se ga izpostavi magnetom, ki so namenjeni popolnemu izbrisu podatkov. Zadnji korak pa je fizično uničenje diska, saj se ga fizično večkrat prevrta s svedrom, kar popolnoma uniči magnetne plošče, ki hranijo podatke. Omenjeni postopki so priporočeni za računalnike, kjer ne želimo, da katerikoli podatek pride v roke napačnih ljudi.

Moderni računalniki uporabljajo več vrst spominskih medijev

Novejši namizni, prenosni in drugi računalniki ne vsebujejo samo trdega diska. Znotraj same naprave se nahajajo tudi SSD-ji v različnih oblikah. Novejši standard oziroma dimenzije diska poznamo po imenu M.2. Tak SSD se nahaja na matični plošči in ga hitro lahko zgrešimo, ko zavržemo računalnik. S tem pa izpostavimo svoje podatke velikemu tveganju. Priporočeno je, da računalnike z občutljivo vsebino odnesemo na profesionalno čiščenje diska, da se popolnoma prepričamo o tem, da bodo vsi spominski mediji postali neuporabni za nepridiprave. Kar se tiče samega čiščenja, veljajo enaka pravila za SD spominske kartice, prenosne trde diske, prenosne SSD diske, USB ključe in razne spominske čipe.