Implantati so izdelani iz telesu prijaznega titana

Implantati oziroma zobni vsadki so nadomestki zobne korenine. Narejeni so iz titana, ki je za naše telo izjemno prijazen material. Glavni namen tovrstnih vsadkov je, da kot učinkovita podpora protetičnemu zobnemu nadomestku pacientu povrnejo njegov naravni fizični videz, obenem pa tudi funkcijo žvečenja.

Implantati
Implantati oziroma zobni vsadki so nadomestki zobne korenine.

Še posebej pa so implantati ustrezni za paciente s problemom brezzobih čeljusti ali s problemom nekaj manjkajočih zob. Obenem pa so vsekakor lahko tudi odlična rešitev tedaj, ko osebi manjka le en zob.

Stabilnost implantata

Na sploh se implantati ponašajo s številnimi prednostmi. Ena od ključnih pa je ta, da so izjemno stabilni. So namreč nadomestki pravih zobnih korenin. Posledično se med govorjenjem ter hranjenjem ne premikajo. To pa vam zagotavlja, da je končni učinek naravnejši ter udobnejši v primerjavi s klasičnimi protezami ali pa mostički. To pa vsekakor še kako zelo izboljša počutje, ne nazadnje tudi samo kakovost življenja.

Kljub številnim prednostim pa morate vseeno paziti pri izbiri ponudnika zobnih vsadkov. Implantati morajo biti temeljito klinično pregledani. Praviloma so narejeni iz titana, med seboj pa se zobni vsadki razlikujejo po obliki telesa.

Postopek vsaditve implantatov

Pri nameščanju implantatov v ustno votlino sodelujejo zobozdravnik, pacient, parodontolog ter zobni tehnik. Zobozdravnik se naprej s pacientom dogovori, kje in na kakšen način bodo implantati vstavljeni. Glede na potrebe in želje posameznikov se nato odloči, kateri zobni vsadek se bo uporabil. Kasneje se pripravi še temeljit in primeren načrt zdravljenja.

Preberite si še naslednji članek: Uporaba medzobne ščetke v primerjavi z zobno nitko

Delci hrane in bakterije se ujamejo in ustvarijo kopičenje plaka, ki je glavni razlog bolezni dlesni in zob, kot tudi slabega zadaha in obarvanih zob. Zobna nitka pomaga bolj temeljito očistiti prostore med zobmi. 

Seveda pa je pri odločanju za zobni vsadek najprej treba dobro vedeti, kako vam bo ta pomagal. Z implantati na sploh lahko lajšamo najrazličnejše vrste nevšečnosti. Z njimi lahko nadomestimo en zob, več zob, ne nazadnje tudi prav vse zobe. Če vam na primer manjka en zob, se ga lahko nadomesti z zobnim vsadkom ter krono. Na takšen način se izognete brušenju sosednjih zob, kar pa je pri izdelavi mostičkov nujno potrebno.

Če vam manjka več zob, se jih lahko nadomesti s parnimi implantati. Te se poveže z mostički. Če pa vam na primer manjkajo vsi zobje v zgornji in/ali spodnji čeljusti, se vam lahko pripravi totalni fiksni mostiček, ki je sidran na implantatih.