Preobrazba doma s pomočjo stenske razsvetljave

Osvetlitev predstavlja enega izmed najpomembnejših elementov v notranjem oblikovanju, vendar je tudi pogosto spregledan. Skrbno načrtovanje in postavljanje svetil in luči, bo izboljšalo in prevetrilo celoten videz barv in pohištva v prostoru. Skrbno izbrana svetila bodo prostor povsem preobrazila, saj ta dekorativni dodatek že dolgo ne opravlja le funkcije osvetljevanja.

Prostor bo z izbranimi svetili videti svež, moderen in v njem se bomo bolje počutili. Stenska razsvetljava je pomemben del pri preobrazbi doma, saj bodo izbrana svetila prostore v domu osvežila in jih nadgradila s čudovito  osvetlitvijo. V nadaljevanju predstavljamo načine, kako lahko ta svetila na stenah v našem domu pripomorejo k temu, da bodo prostori zasijali v povsem drugačni luči.

Ambientalna svetila na zidovih v dnevnih sobah

Svetila na naših stenah niso namenjena samo dekoraciji, vendar je njihova naloga tudi v tem, da z njihovo pomočjo lažje beremo, pišemo domače naloge in kuhamo. Svetila na zidovih predstavljajo vir svetlobe, ki je lahko namenjen pomoči pri izvajanju neke naloge, lahko pa je povsem dekorativen element, ki poudarja pohištvo, slike ali ostalo dekoracijo v bližini. V dnevnih sobah z visokimi stropi   lahko svetilke namestimo na višje predele na steni.

Na tak način bomo ustvarili ambientalno osvetlitev, ki ne bo ostra, saj bo prostor poplavljala z dovolj uravnoteženo osvetlitvijo. Zidna razsvetljava se uporablja tudi kot dekorativni dodatek pri poudarjanju umetniških del in zanimivih arhitekturnih elementov. Svetila, ki na zidovih poudarjajo okoliške elemente, morajo biti svetlejša od ostalih svetil v prostoru.

Svetila na stenah kopalnic in spalnic

V kopalnici lahko svetila namestimo na stene poleg kopalniških ogledal. S tem bomo ustvarili dodatno osvetlitev, ki bo pripomogla k uravnoteženi svetlobi in bo primerna za negovanje pred ogledalom. Miniaturne svetilke na zidovih v spalnici bodo ta prostor obogatile z dodatno svetlobo, uporabili pa jih bomo lahko pri večernem branju.

Pogosto se v spalnice nameščajo močne LED žarnice, ki so tudi energetsko učinkovite. Svetilke nad posteljo v spalnici lahko nadomestijo običajne namizne svetilke, še posebej, če v spalnici ni nočnih omaric, kamor bi namizne svetilke postavili. Zidno razsvetljavo v spalnici namestimo približno trideset centimetrov nad posteljo in tako poskrbimo za učinkovito svetlobo pri branju.