Zdravje

Zdravilna moč pegastega badlja

Narava nam lahko sama poda uporabne rešitve za lajšanje številnih tegob in zdravljenje nekaterih bolezni. Naši predniki so dobro vedeli, katere zdravilne rastline se uporabljajo za posamezne težave, saj takrat ni bilo na voljo alternativ, ki jih poznamo danes. V naših časih je veliko bolj smiselno v primeru hudih težav obiskati zdravnika, lahko pa že pred tem veliko za preventivo in lajšanje blagih težav storimo tudi doma. Mnoga sodobna zdravila vsebujejo izvlečke iz zdravilnih rastlin, tako da lahko z naravno domačo lekarno koristimo enake učinke, ne da bi morali obiskovati zdravnika. Treba pa bo izbrati prave rastline in jih tudi pravilno pripraviti.

Veliko pozornosti v zadnjem času zbuja pegasti badelj, ki vsebuje zdravilne učinkovine, povezane z delovanjem jeter. Mnoga klinična sredstva uporabljajo prav te snovi, bodisi izvlečke iz rastline bodisi sintetično pripravljene učinkovine. V vsakem primeru je jasno, da gre za učinkovite snovi, ki lahko pomagajo pri optimalnem delovanju telesa. Tudi pegasti badelj se zato redno uporablja v domači lekarni. V plodu pegastega badlja se nahaja silimarin, ki je zmes različnih flavanonskih učinkovin. Ta deluje na celice v jetrih in jih krepi, s tem pa spodbuja delovanje organa in vzdržuje funkcijo prečiščevanja telesa. Pomaga pri opravljanju raznih strupov, ki jih vnašamo v telo, na primer alkohola, pomaga tudi pri zamaščenih jetrih oziroma organ nasploh ohranja v vrhunski formi. Zaradi tega je pegasti badelj priljubljena rastlina za domačo preventivo in vzdrževanje zdravega telesa. Pomembno pa je, da rastlino pravilno pripravimo in uživamo – delujoče učinkovine se nahajajo le v plodovih, poleg tega se ne topijo dobro v vodi, zato je uživanje domačih pripravkov le deloma učinkovito. Običajno pripravimo poparek iz sveže zdrobljenih plodov rastline, ki ga nato pijemo redno pred obroki. Za učinkovito preventivo in vzdrževanje zdravih jeter moramo tak čaj piti redno in dolgoročno.

Več prberite tukaj: https://www.bodieko.si/pegasti-badelj

Ker se zdravilne učinkovine nahajajo le v plodu in jih je težko vnesti v telo, je za najboljši učinek bolje uporabiti klinična sredstva. Ta vsebujejo višje koncentracije koristnih snovi, zato bodo tudi učinki bistveno boljši. Omeniti pa gre, da za vzdrževanje zdravih jeter ta sredstva niso nujno potrebna – z zdravo prehrano in zdravim življenjskim slogom so jetra povsem zmožna optimalno delovati brez dodatne pomoči, zato za preventivo ni treba jemati tovrstnih dodatkov. Silimarin je lahko zelo učinkovit pri bolnikih s poškodbami jeter, ki so posledica zlorabe alkohola, a to velja za koncentracije, ki jih iz rastlin ne moremo enostavno pridobiti. Pegasti badelj tako ne more nadomestiti zdravil v primeru hujših težav, nedvomno je boljša izbira obisk zdravnika.

Uporabljamo sicer lahko tudi druge dele rastline, ki v ljudski medicini veljajo za učinkovite pri spodbujanju izločanja žolča in pomagajo pri učinkoviti prebavi, poleg tega se je pegasti badelj tradicionalno uporabljal za reševanje menstrualnih težav in težav z maternico.

Ovulacija vključuje niz hormonskih dogajanj v telesu. Ovulacijo lahko s prispodobo opišemo kot obdobje, v katerem ženska cveti. Preberi več …

Naravni prebavni encimi predstavljajo beljakovine, ki jih naše telo zmore tvoriti za razgradnjo hrane in jo potem uporabiti za energijo. Preberi več …