Rešimo podatke iz naših spominskih medijev

Računalniki so postali nepogrešljivi v življenju vsakega posameznika. Na njih shranjujemo stvari osebne in poslovne narave. Hiter dostop do podatkov pa je ključen za delovanje majhnih, srednjih in velikih podjetij. Včasih pa se zgodi, da se strežnik, namizni računalnik ali prenosnik pokvari. Razlogov za to je lahko veliko. V primeru težje okvare pa bomo potrebovali reševanje podatkov iz diska. Tako lahko pridobimo nazaj vse datoteke, slike, videe, gesla ipd. V idealnem svetu bi imeli narejene varnostne kopije vseh ključnih spominskih medijev. Dostikrat pa to ni možno in nam lahko okvara računalnika prinese veliko težav.

Zakaj se trdi diski pokvarijo?

Trdi diski so postali izredno cenovno dostopni skozi svoj razvoj. Dandanes lahko kupimo več TB – terabajtov velike trdi diske na katere je možno shraniti ogromno količino informacij. Poleg tega pa so zelo hitri in jih lahko vgradimo v vsak osebni računalnik. Sčasoma se tako na našem računalniku nahaja ogromna količina informacij. Po več letih uporabe pa je trdi disk vedno bolj izpostavljen okvaram. 

Okvara zaradi starosti je eden izmed najbolj pogostih razlogov, da potrebujemo reševanje podatkov iz diska. Najbolj prizadeti so prenosniki ter stacionarni računalniki, ki so starejši od 5 let. Priporočeno je redno izdelovanje varnostnih kopij na starejših napravah. Tako zmanjšamo možnost izgube podatkov in lažje okrevamo v primeru tehničnih težav.

Različne vrste okvar spominskih medijev

Poznamo dve glavni vrsti okvar SSD-jev in trdih diskov. Ti pa sta:

Logične okvare

Logične okvare so mnoge. Zelo pogosto se zgodijo takrat, ko uporabnik ponesreči izbriše sistemsko datoteko. Kot posledica pa računalnik ne more več naložiti operacijskega sistema, in zato ne moremo dostopati do naših podatkov. Enako lahko storijo virusi, nekompatibilni programi ter hrošči v operacijskem sistemu.

Mehanične okvare

Pod mehanične okvare štejemo fizične težave s trdim diskom ali SSD-jem. V trdem disku lahko preneha delovati elektro motor ali pa se poškodujejo magnetne plošče. SSD pa ima občutljivo elektroniko, ki lahko preneha delovati.

Potreben čas za reševanje podatkov iz diska je zelo raznolik. Fizične in mehanične okvare so lahko zelo preproste ali komplekse za odpraviti. Tako je tudi cena reševanja podatkov iz diska primerna kompleksnosti obnove.

Izdelava varnostnih kopij je zelo pomembna

Izdelovanje varnostnih kopij je dandanes zelo preprosto. Večina operacijskih sistemom ima že vgrajen program, ki poskrbi za sistematično kopiranje pomembnih podatkov. Investiranje v NAS sistem je tudi zelo dobra izbira. NAS nam omogoča izdelovanje varnostnih kopij na najlažji način. Ker je sam sistem neodvisen od drugih računalnikov, ga lahko uporabimo za prenašanje slik, datotek, videov, pisarniških dokumentov, iger, programov ipd.

Vrhunske strokovnjake za obnovitev podatkov z vseh naprav lahko zasledimo na spletni strani www.kotar.si. Na sami strani lahko tudi najdemo obilico poučnih člankov o reševanju podatkov iz vseh spominskih medijev.