Kaj moram pri nakupu upoštevati pri nakupu vrtne kosilnice?

Noben vrt ne more brez kosilnice, s katero bo njegov videz veliko boljši. In to ni vedno tako enostavno. Vse zaradi ogromne raznolikosti kosilnic, ki so na voljo na trgu. Proizvajalci se trudijo izpolniti pričakovanja vseh kupcev, zato trgovina ponuja kosilnice z različnimi pogoni, različnimi sistemi rezanja. Vrtna kosilnica pa je zagotovo najpogostejši in tudi najbolj Rabljen vrtni pripomoček.

Noben vrt ne more brez kosilnice, s katero bo njegov videz veliko boljši. In to ni vedno tako enostavno. 

Poleg vsega tega je še veliko parametrov, ki vplivajo na način delovanja naprave. Veliko je vprašanj, ki so vredna naše pozornosti, da se bo končna odločitev glede določenega modela kosilnice izkazala za pravilno.

Prva pomembna odločitev, ki jo moramo sprejeti je vrsta napajanja:

  • Ročna kosilnica: Najbolj osnovna in najcenejša vrsta. Običajno ima nože za letve, ki so nameščeni v bobnastih, cilindričnih mehanizmih. Če želimo kosilnici dati več moči, moramo močno zravnati roke, da dobi pravo hitrost.
  • Bencinska kosilnica: Zaradi velike velikosti motorja ter uporabe bencina in olja je razmeroma težka, je pa tudi zelo zmogljiva. Delovanje, ki je s kablom neomejeno je prednost, zaradi česar je bencinska kosilnica idealna za delo na velikih tratah. Priporočljiva je tudi za posebno visoko travo. Prav mobilnost, povečana moč in široke delovne možnosti so največje prednosti bencinskih naprav. 
  • Električna kosilnica: Napaja se z elektriko, ki prihaja iz vtičnice, zato ima kabel, ki omejuje naše možnosti. Odločilna prednost električnih naprav je njihova nižja cena, tišje delovanje in zmanjševanje naravi škodljivih izpušnih plinov. Vendar so njihove zmogljivosti omejene, zato jih ne smete uporabljati za zelo dolgo travo.

Pri nakupu moramo biti pozorni na:

  • tip motorja  – omenimo lahko dva osnovna tipa: dvotaktni in štiritaktni. Prvi je vsekakor glasnejši, ustvarja tudi veliko večjo količino izpušnih plinov, za pravilno delovanje pa zahteva uporabo posebne mešanice goriv. Je pa lažji, zato ga je treba uporabljati na zahtevnem terenu. Štiritaktni motor je tišji in manj škodljiv za okolje. Vendar pa je kosilnica zelo težka. 
  • moč motorja  – če želite imeti kosilnico, ki bo delovala na različnih terenih, izberite z močjo motorja od 4 do 6 KM.
  • širina košnje  – pri ozkih tratah bo dovolj širina 40-50 centimetrov. 
  • višina košnje  – mora biti regulirana s posebnim mehanizmom – centralnim ali na podlagi vzvoda.
  • ohišje  – posebej priporočljive so naprave, zaščitene pred rjo in mehanskimi poškodbami. Splača se odločiti za kosilnice iz pocinkane pločevine, ki jim bistveno podaljša življenjsko dobo.
  • dodatne funkcije  – med drugim velja omeniti košaro za pokošeno travo in tako imenovano mulčenje.