Kako se prečna flavta razlikuje od kljunaste?

Ste vedeli, da se je beseda flavta razvila iz latinske besede flautus, kar naj bi pomenilo pihati? Vse do 18. stoletja je ta vrsta glasbila pomenila kljunasto flavto, šele po tem obdobju pa so ljudje začeli med seboj razlikovati prečno in kljunasto oziroma leseno flavto. Najstarejša med njimi je narejena iz kosti medveda, ki je živel približno 45.000 let nazaj. Najstarejše glasbilo iz družine flavt pa se hrani v Sloveniji. Gre za tako imenovano fistulo, ki bi lahko bila stara celo 82.000 let.

Učenje kljunaste ali prečne flavte se lahko začne že zelo zgodaj. Če se za učenje odločijo odrasle osebe, potem lahko že na začetku uporabljajo prečno flavto, medtem ko otroci do devetega leta običajno učenje pričnejo s kljunasto flavto. Šele ko dosežejo primerno stopnjo znanja, lahko posežejo po prečni. V nadaljevanju vam bomo predstavili, kakšna je sploh razlika med prečno in kljunasto flavto. Tako se boste lažje odločili, če se boste pri nakupu te vrste glasbila vprašali, ali izbrati prečno ali kljunasto flavto.

Primerjava med prečno in kljunasto flavto

Prečna flavta se od kljunaste povsem razlikuje. Označena je kot bleščeč kovinski instrument, ki s svojim zvokom najbolj spominja na petje ptic. Velja za priljubljen solistični in orkestrski instrument. Ima poseben ton in izjemne tehnične sposobnosti. Narejena je iz plemenitih kovin, in sicer iz zlata, srebra in platine.

Prečna flavta je priljubljena tudi zaradi svoje velikosti. Je tako majhna, da jo zlahka lahko pospravite v manjšo torbo. Obenem je nepogrešljivo glasbilo godb in raznih orkestrov. Daje vam možnost vključevanja v številne skupine tudi po zaključku glasbenega šolanja. Družino prečnih flavt sestavljajo pikolo, flavta, altovska flavta, basovska flavta, kontrabasovska flavta, subkontrabasovska flavta in flavta d’amore.

Kljunasta flavta je piščal iz družine podolžnih flavt. Imenujemo jo tudi blok flavta ali flavtica. Najbolj priljubljena je bila v času baroka. V primerjavi s prečno flavto ima temnejši, mehkejši in šibkejši zvok. Luknjice na njej se zapirajo s prsti. Najprimernejša je za glasbeno izobraževanje otrok, saj je razmeroma enostavna za igranje in obenem plemenitega zvoka.

Kje lahko kupite kljunasto in kje prečno flavto?

Kljunasta flavta se lahko kupi v vseh glasbenih trgovinah. Njena cena je ugodna in se giblje nekje med 30 in 70 evri. Ljudje najpogosteje posegajo po lesenih ali kombiniranih flavtah priljubljenega proizvajalca Möeck.

Prečno flavto lahko kupite v glasbeni trgovini. Tam vam bodo ponudili tako nove kot rabljene. Za nižje glasbene šole so najprimernejše prečne flavte proizvajalca Yamaha. Cene takih flavt se vrtijo okrog 600 evrov. Če niste povsem prepričani, ali se boste z igranjem flavte ukvarjali dlje časa, potem je ena od možnosti tudi ta, da jo najamete. Nekatere glasbene trgovine vam namreč ponujajo možnost mesečnega najema.