Komu je namenjeno mestno kolo?

Če ste na vprašanje prodajalca v trgovini s kolesi, za kakšen namen potrebujete kolo, odgovorili, da za udobno in umirjeno vožnjo po mestu, potem vam je ta zagotovo ponudil nakup mestnega kolesa. Mestno kolo je namreč namenjeno pogostim in krajšim vožnjam v trgovino, v službo, na pošto in za druge podobne opravke. Namenjeno je torej počasnejšemu tempu in vožnji po urbanem okolju. Najpogosteje je opremljeno s košarico in prtljažnikom, kamor se lahko shrani dodatna prtljaga.

Izbira mestnega kolesa

Ker pri vožnji s kolesom ne želite imeti aerodinamične drže in ker si z njim želite kolesariti le po mirnem urbanem okolju, ne boste posegali po gorskem, cestnem, treking ali po drugih vrstah športnih koles.

Pri nakupu mestnega kolesa morate najprej vedeti, ali boste izbirali med rabljenimi ali novimi kolesi. Pomembno je tudi, da si odgovorite na vprašanje, ali pri kolesarjenju po mestu potrebujete prestave ali ne. Ena od možnosti je tudi izbira električnega mestnega kolesa, ki je v tem hipu pravi modni hit. Izbira kolesa za vožnjo po mestnih ulicah je lahko veliko lažja, če si boste pred nakupom odgovorili na vsa omenjena vprašanja.

Pri nakupu se izogibajte poceni novim mestnim kolesom. Obstaja namreč velika verjetnost, da že po nekaj mesečni uporabi s kolesom ne boste več zadovoljni. Veliko bolje je poseči po kakovostnejšem rabljenem kolesu ali po nekoliko dražjem novem.

Ena od boljših možnost nakupa mestnega kolesa je električno kolo, ki pa je nekoliko dražje. V povprečju ta vrsta kolesa stane okoli 1.500 evrov, seveda pa vam električno kolo lahko prinese veliko mero udobja.

Sedež mestnega kolesa naj bo od 10 do največ 15 centimetrov od okvirja. V vsaki situaciji v mestu morate brez težav stati z obema stopaloma trdno na tleh.

S prestavami ali brez?

Mestno kolo, ki je namenjeno kolesarjenju po mestih z veliko ravne površine, naj raje ne vsebuje prestav, saj te lahko predstavljajo prej pomanjkljivost kot prednost. Poleg tega mestno kolo s prestavami potrebuje več čiščenja in vzdrževanja. Če živite v ravninskem mestu, je najbolje imeti kolo z eno samo prestavo. V nekoliko bolj hribovitih mestih pa vam priporočamo kolo z notranjimi prestavami.

S pravo izbiro mestnega kolesa boste doživeli veliko prijetnih trenutkov med kolesarjenjem po mestnih jedrih. V veliko pomoč pri izbiri vam bodo tudi prodajalci, ki vam bodo znali svetovati in izbrati najprimernejšo vrsto mestnega kolesa. Pred nakupom v specializiranih trgovinah s kolesi si doma natančno oglejte še njihovo spletno ponudbo, kjer si boste poleg natančne predstavite koles lahko ogledali tudi njihovo ceno.