LED svetila

Najnovejša tehnologija razsvetljevanja manjših in večjih prostorov

Tehnologija osvetljevanja v različnih industrijah se je počasi a zmerno nadgrajevala. Dolgo časa ni bilo opaziti konkretnih sprememb do prihoda polprevodnikov. Današnja LED svetila so izredno močna, imajo zelo dolgo življenjsko dobo ter so na voljo po dostopni ceni. Delujejo brez žarilnih nitk in druge klasične tehnologije za ustvarjanje svetlobe. Pri delovanju ne ustvarjajo veliko količino toplote in tudi porabijo zanemarljivo malo električne energije. Zato se jih uporablja širom sveta za raznovrstne namene od avtomobilske do težke industrije in drugod.

LED svetila delujejo zelo dolgo časa

Današnja moderna svetila vseh vrst imajo daljšo življenjsko dobo, kot včasih. Tudi halogenska, žarilna in druga tehnologija ustvarjanja svetlobe je dandanes veliko bolj zanesljiva kot nekoč. Kljub temu pa LED svetila prekašajo vsa druga v življenjski dobi, saj se pri delovanju skoraj nič ne obrabljajo. Ker ustvarjajo svetlobo preko polprevodnikov, lahko delujejo tudi zunaj hiše, če seveda to proizvajalec luči ali žarnice dovoli oziroma priporoča.

Zakaj so LED svetila boljša? (Primerjava različnih vrst žarnic)

Povprečje delovanja posamičnega LED svetila je do 50.000 ur in naprej. Nekatere izvedbe pa delujejo tudi po dvakrat več in dalj. Življenjska doba je v veliki meri odvisna od kakovosti izdelave in drugih lastnosti posamične namizne lučke, industrijskega reflektorja, stenske luči in podobno.

Visoka energijska učinkovitost tehnologije LED svetil

Velika prednost modernih žarnic in luči vseh zvrst je, da so energijsko učinkovita. Je pa res, da so LED svetila daleč pred ostalimi, kar se tiče nizke porabe električne energije pri delovanju. Zmožna so ustvariti enako ali večjo količino svetlobe pri 90% manjši porabi električne energije iz omrežja. Ker se ne segrevajo močno, jih omenjena lastnost naredi primerne za uporabo v okolici živali, majhnih otrok, rastlin in drugih občutljivih elementov. 

Strokovnjaki priporočajo zamenjavo vseh luči znotraj in zunaj hiše s primernimi LED svetili, če želimo prihraniti čim več dragocene električne energije. Tako je mogoče opaziti, da bomo za osvetljevanje porabili od 50-70% manj sredstev, kot bi jih z uporabo klasičnih luči.

LED svetila niso nevarna za človeka

Večina energije pri navadnih žarnicah se spremeni v toploto. Tako izgubimo približno 90% vse energije, saj se jo le 10% spremeni v svetlobo. Pri LED svetilih pa je zgodba ravno obratna. Pri svojem delovanju imajo le 10% izgubo, ki se spremeni v toploto, 90% energije pa se pretvori v dejansko svetlobo. 

LED svetila za nizko porabo energije pri delovanju
Velika prednost modernih LED svetil je, da so daleč pred ostalimi, kar se tiče nizke porabe električne energije pri delovanju.

Zelo dobrodošla lastnost LED svetil je neškodljivo delovanje. Ko so prižgana, ne oddajajo nikakršnih emisij, ki bi bile nevarne za človeka ali naravo. Ker ne vsebujejo težkih kovin in strupenih elementov, pa so varna tudi za uporabo znotraj hiše. Tako predstavljajo najboljšo možno nadgradnjo, če bi radi prihranili pri porabi električne energije, menjavi svetil in drugih povezanih stroških.