Avtomoto

Nasveti za izbiro najboljših avtomobilskih žarnic

Vsak avtomobil ima različne vrste in oblike luči. Ima sprednje žaromete, dolge in kratke luči, meglenke, zavorne luči, smernike, lučke na armaturni plošči  in osvetlitev posameznih delov avtomobila. Pri nakupu moramo upoštevati ne samo vrsto žarnic, temveč tudi znamko in obliko. Vsako vozilo ima različne modele, velikosti in načine priklopa, ki so specifični za to vozilo. Popolno prilagajanje boste dosegli samo z nakupom izdelkov, ki so navedeni v navodilih za vzdrževanje vozila. Pri menjavi pa upoštevajte še nekaj dodatnih nasvetov za izbiro popolne vrste sijalk.

Iskanje prek spleta

Avto žarnice boste najhitreje našli prek spleta z uporabo posameznih iskalnikov. V njih vtipkajte najprej znamko in model vozila. Sistem bo predlagal več različnih različic žarnic, zato morate biti pozorni. V skladu z napisanim v navodilih za vzdrževanje vozila izberite pravi model. Pri opisu izdelka preverite, da resnično ustreza letnici in modelu izdelave vozila. Nekateri proizvajalci imajo različne vrste priklopov za iste vrste avtomobilov, tako, da bodite pri nakupu na to pozorni. Poglejte tudi barvo svetlobe in stopnjo svetilnosti, ki naj bo v skladu s slovenskimi predpisi, saj ne želite dobiti kazni zaradi napačne izbire.

Niste prepričani o ustreznosti avto žarnice?

V kolikor niste prepričani, da ste prek spleta našli najbolj primerne avtomobilske žarnice, najprej poglejte navodila za vzdrževanje avtomobila.  V kolikor po tem še vedno niste prepričani, raje kontaktirajte pooblaščeni servis, kjer imajo vse podatke o ustreznosti znamk in vrst luči za vaše vozilo. Sami pa se lahko tudi osebno prepričate o tem. Sijalke preprosto odvijte iz žarometa ter poglejte priklop in napis na njih. Poglejte, če na primer na njej piše H7, H1 in podobno. Oznaka najdete na dnu oziroma priklopu.

Dodatni nasveti in navodila

Pri izbiri bodite pozorni tudi na ceno in stopnjo svetilnosti. Svetlejše in močnejše luči so ponavadi dražje od šibkejših. Preglejte tudi predvideno življenjsko dobo posameznih izdelkov. Močnejše in bolj intenzivne sijalke imajo praviloma krajšo življenjsko dobo od šibkejših. Dobo podaljšate s pravilno rabo in vžigom luči šele po zagonu motorja in ne prej. V kolikor bodo luči vžgane pred vžigom motorja, se bo njihov življenjski cikel precej skrajšal.

Kaj je katalizator? Škodljivi izpušni plini, kot produkt delovanja motorjev z notranjim izgorevanjem, se v katalizatorju spremenijo v okolju bolj prijazno zmes ogljikovega dioksida (CO2), vode in dušika N2.  Preberi več …