Kako do izgubljenih podatkov

Reševanje podatkov s trdega diska računalnika je lahko precej zahtevno in zamudno opravilo. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo s tem delom in ki vsakodnevno rešujejo izgubljene slike in ostale podatke, dobro vedo, da je treba biti pri reševanju izredno pazljiv. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da podatke trajno uničiš. Na srečo strokovnjaki svoje delo obvladajo, tako da se jim to ne dogaja. Nasprotno pa se kaj takega rado zgodi kakšnemu domačemu mojstru, ki želi sam rešiti fotografije ali druge podatke z računalnika …
izgubljene_slike1

Nauk zgodbe? Ne lotevajte se tega sami doma!

Internet je vir informacij, na katerem lahko najdemo marsikaj. Tudi navodila za reševanje podatkov in fotografij z okvarjenega trdega diska. Vendar pa so takšne amaterske metode brez profesionalne opreme precej tvegane: obstaja namreč velika možnost, da izgubljene slike in vsi drugi podatki ostanejo za večno izgubljeni. Z nepravilnim postopkom reševanja namreč lahko podatke z računalnika trajno uničite tako, da jih ne more več rešiti niti strokovnjak.

To pomeni, da se reševanja podatkov lotite le, če točno veste, kaj delate. A to je brez profesionalne opreme za računalniško diagnostiko skorajda nemogoče – le s takšno opremo namreč lahko sploh ugotovite, kaj je z vašim diskom narobe in do kakšne okvare je prišlo. Na podlagi tega pa se potem odloči, kakšen postopek reševanja bi bil najmanj tvegan.

Vaše podatke lahko zanesljivo rešijo le strokovnjaki

Pri odločitvi o tem, ali boste z reševanjem poskušali sami ali pa boste to delo zaupali strokovnjaku, je treba na tehtnico postaviti dvoje. Na eni strani tehtnice je znesek, ki bi ga odšteli za strokovno reševanje podatkov, na drugi strani pa vsi podatki, ki ste jih imeli shranjene na disku. Če so vam ti podatki bolj dragoceni kot omenjeni znesek, potem sploh ne sme biti dileme: dela naj se loti usposobljen strokovnjak, ki ve, kako je treba postopati.

V kolikor se boste namreč reševanja lotili sami, obstaja velika verjetnost, da bodo podatki trajno izgubljeni. Če gre za podatke, za katere vam je kolikor toliko vseeno, ali se izgubijo ali ne, seveda lahko tvegate. V primeru, da so na disku podatki in fotografije, ki vam veliko pomenijo, pa se vam to nikakor ne splača. Raje čim prej kontaktirajte usposobljene strokovnjake, ki bodo poskrbeli, da boste izgubljene slike, video posnetke, dokumente in vse ostale podatke zagotovo dobili nazaj.