Svečke za avto ustvarijo iskro za zagon motorja
Avtomoto

Pomembna komponenta motorja v vsakem avtomobilu

Delovanje motorja v našem avtomobilu je odvisno od številnih komponent, ki zagotavljajo njegovo dobro delovanje. Skoraj vsak voznik pozna pomembnost motornega olja, hladilnega sistema in drugih večjih komponent. Pogosto pa se zgodi, da pozabimo na pomen, ki ga imajo svečke za avto, saj so zadolžene za uspešen zagon motorja. Sčasoma se, tako kot vsaka komponenta, obrabijo od uporabe in so potrebne zamenjave. Takrat pa je pomembno, da znamo prepoznati znake, da moramo avto odpeljati mehaniku ali pa zamenjavo opraviti sami.

Motor avtomobila je zelo kompleksna naprava

Načeloma je delovanje motorja na notranje izgorevanje dokaj preprosto. Moderna vozila uporabljajo izredno natančno izdelane motorje, ki znajo izkoristiti vsako kapljico goriva za pogonsko silo. Bencinski in dizelski motorji uporabljajo gorivo, da ustvarijo pogonsko silo, ki jo prenesejo v menjalnik vozila.

Svečke za avto
Svečke za avto igrajo pomembno vlogo pri zagotavljanju gladkega delovanja motorja

Ta pa nato omenjeno silo prenese na kolesa našega avtomobila. Vsa skrivnost se skriva v pričetku izgorevanja goriva v notranjosti motorja. Tega pa sprožimo s svečkami za avto, saj so zadolžene za pričetek zagona motorja.

Svečke za avto ustvarijo iskro za zagon motorja

Avtomobilski motor deluje tako, da ventili napolnijo bat z mešanico goriva in zraka. To je izredno eksplozivna mešanica, ki ima velik potencial. Bati v motorju nato stisnejo mešanico zraka in goriva v zelo majhen prostor. Tako se poveča moč potencialne eksplozije, saj je kompresija izredno visoka. Takrat pride do vžiga te mešanice, ki dobesedno prisili, da se bat spusti nazaj in s tem obrne motor. Ta proces pa ustvari pogonsko moč, ki naše vozilo poganja naprej ali nazaj.

Kako zamenjati in pregledati vžigalne svečke za avto

Uspešen zagon motorja je močno odvisen od delujočih svečk za avto, saj te ustvarijo iskro, ki ustvari eksplozijo iz mešanice zraka in goriva. Različni avtomobili uporabljajo različno število svečk. Velika večina vozila uporablja 4 svečke, drugi avtomobili pa tudi po 3 ali manj. Pred nakupom novih svečk je najbolje, če se posvetujemo s priročnikom našega avtomobila. Lahko pa zaupamo svoje skrbi prodajnemu osebju v naši izbrani spletni trgovini z avto deli. 

Simptomi izrabljenih svečk za avto

Naš avtomobil lahko tudi po več let uporabljamo brez težav, ne da bi morali zamenjati svečke. Seveda pa jih bomo morali sčasoma zamenjati s svežimi, saj se lahko pojavijo sledeče težave, kot so:

  • Pospešek avtomobila ni več tako dober
  • Višja poraba goriva
  • Težave z zagonom motorja
  • Vibracije v kabini

Načelom je tako, da se priporoča zamenjava sveč pri vsakem večjem servisu vozila. Strokovnjaki priporočajo, da opravimo zamenjavo svečk za avto pri prevoženih 50.000 kilometrih. Seveda je zgodba drugačna, če uporabljamo bolj kakovostne svečke, ki uporabljajo bolj vzdržljive materiale, kot je platina.