Priljubljena živila, ki vsebujejo prebavne encime

Naravni prebavni encimi predstavljajo beljakovine, ki jih naše telo zmore tvoriti za razgradnjo hrane. Predstavljajo torej odlično pomoč pri prebavi. Prebava pa je vrsta procesa uporabe hranil, ki jih lahko najdemo v hrani, da telesu omogočijo energijo. Obenem mu pomagajo rasti in seveda opravljati številne vitalne funkcije.

Seveda pa so postali izjemno priljubljeni tudi prebavni encimi v obliki prehranskih dodatkov. Prebavni encimski dodatki so zaželeni predvsem zaradi trditev, ki so povezane z zdravljenjem pogostih oblik draženja črevesja, zgage in še številnih drugih bolezni. Le malokdo pa v resnici ve, kako prebavni encimi delujejo in kdo jih v resnici potrebuje v svoji prehrani.

Kje v telesu se proizvajajo prebavni encimi?

Prebavne encime v telesu proizvajajo želodec, tanko črevo in trebušna slinavka. Slednja v resnici predstavlja encimsko elektrarno prebave. Proizvaja torej najbolj pomembne prebavne encime, ki razgrajujejo beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate.

Prebavnih encimov je seveda več vrst. Ključni prebavni encimi, ki nastajajo v trebušni slinavki, vključujejo na primer:

  • amilazo,
  • lipazo,
  • proteazo,
  • laktazo,
  • saharazo.

Amilaza nastaja v ustih in trebušni slinavki in razgrajuje kompleksne ogljikove hidrate.

Vzroki za pomanjkanje prebavnih encimov

Določeni ljudje nimajo dovolj prebavnih encimov oziroma njihova telesa ne zmorejo sproščati encimov, kot bi jih morala. V praksi to pomeni, da se določena živila ne morejo razgraditi, prav tako ne zmorejo absorbirati hranil.

prebavni encimi za odlično prebavo
Premalo prebavnega encima laktaze, proizvedenega v tankem črevesu, je običajno odgovorno za laktozno intoleranco. Lahko imate nizko raven laktaze in še vedno lahko prebavljate mlečne izdelke. Če imate prenizke ravni, postanete intolerantni na laktozo, kar vodi do simptomov, ko jeste ali pijete mlečne izdelke.

Ena od vrst pomanjkanja prebavnih encimov na primer vključuje laktozno intoleranco. To pomeni, da telo ne zore proizvesti dovolj laktoze. Posledično ima takšna oseba težave s prebavo mlečnega sladkorja.

Simptomi, ki kažejo na pomanjkanje prebavnih encimov

Prebavni encimi v telesu so torej izjemno pomembni. Pomanjkanje takšnih encimov lahko povzroča podhranjenost pa tudi draženje prebavil. Simptomi, ki kažejo na to, da je prebavnih encimov v telesu premalo, so na primer bolečine v trebuhu ali krči, napenjanje, mastno blato, vetrovi, driska.

Če simptomi ne izginejo, se je treba seveda čim prej posvetovati s svojim zdravnikom. To so denimo lahko znaki za draženje črevesja. Vse skupaj pa lahko kaže tudi na precej bolj resno stanje.

Živila, ki vsebujejo naravne prebavne encime

Ker so prebavni encimi za vaše telo tako zelo pomembni, je seveda dobro poznati vsaj nekaj priljubljenih živil, ki vključujejo naravne prebavne encime. To so na primer ananas, mango, papaja, miso, ingver, kislo zelje, kivi, avokado.

Oglejte si video: katerih jedi morate jesti več, da boste v telo vnesli naravne prebavne encime?

Ananas na primer lahko izjemno ugodno učinkuje na sindrom razdražljivega črevesja. Enako velja za papajo.