Motor v našem avtu potrebuje hladilno tekočino

Naš avtomobil potrebuje različne tekočine in maziva za dobro delovanje vseh njegovih komponent. Pri vzdrževanju svojega vozila veliko voznikov spregleda pomen hladilne tekočine za avto. Njeno stanje lahko preverimo v motornem predelu vozila, kjer se nahaja hladilnik. Pomembno je, da jo imamo vedno dovolj, saj jo motor potrebuje za ohranjanje primerne delovne temperature. Tako poskrbimo, da bo naš jekleni konjiček vedno deloval najbolje, neglede na zunanje vremenske razmere. Obenem pa bo omenjena tekočina preprečevala rjo in nabiranje oblog v hladilnem sistemu.

Hladilna tekočina za avto
Pri vzdrževanju svojega vozila veliko voznikov spregleda pomen hladilne tekočine za avto.

Hladilna tekočina ščiti motor pred pregrevanjem

Motor z notranjim izgorevanjem je nedvomno popolnoma spremenil avtomobilsko industrijo. Današnji avtomobili so izredno učinkoviti pri porabi goriva in lahko razvijejo veliko število konjskih moči. Vsa ta moč pa ustvari veliko toplote v notranjosti motorja. To je tudi razlog, da naše vozilo potrebuje avtomobilsko hladilno tekočino, ki odvede odvečno toploto stran od kritičnih delov motorja. Obenem pa vključuje številne varovalne komponente, ki podaljšajo življenje celotnega hladilnega sistema, kot so:

  • Preprečevanje nastanka rje
  • Preprečevanje in razgradnja usedlin in odplak v hladilnem sistemu
  • Povečanje življenjske dobe vodne črpalke
  • Preprečevanje korozije

Preberite si tudi članek z naslovomPomembna komponenta motorja v vsakem avtomobilu“.

Primerno ohlajen motor porabi manj goriva

Ker hladilna tekočina za avtomobil ohlaja njegov motor, s tem tudi ohlaja vse tekočine v njem. S tem se zagotovi primerna temperatura olja, različnih maziv ipd. Vse to pa pomeni, da izgorevanje goriva poteka pri najbolj optimalnih pogojih. S tem se zmanjša poraba goriva in poveča potencial razvoja več konjskih moči.

Zaradi hladnejšega delovanja kritičnih mehaničnih komponent, se podaljša življenjska doba radiatorju, vodni črpalki, bloku motorja ipd. Tako pa se tudi zniža število popravil skozi leta uporabe našega vozila, kar nam prihrani ogromno stroškov.

Univerzalna kompatibilnost z bencinskimi in dizelskimi motorji

Vse avtomobilske tekočine za hlajenje so narejene na osnovi glikola, ki je organska komponenta iz družine alkohola. V sistemih za hlajenje se uporablja zato, ker ima zelo močno lastnost prenosa vročine. To pa pomeni, da je idealna za uporabo kot hladilna tekočina za raznovrstna vozila. Uporabljajo jih lahko dizelski in bencinski motorji brez omejitev. Zaradi svoje univerzalnosti lahko uporabimo omenjeno tekočino v majhnih in velikih avtomobilih. Nič pa tudi ni narobe, če jo kdaj zmešamo s tekočino drugega proizvajalca. Tako lahko dolijemo katerokoli tekočino za hlajenje avtomobila, če nam originalne primanjkuje. Ni potrebe po tem, da vedno ponovno iščemo enakega proizvajalca tekočine.

Preprečimo okvare vozila na dolgih poteh

Približno polovico vseh okvar avtomobilov se zgodi, zaradi nedelujočega ali slabo delujočega hladilnega sistema. V dosti primerih pa je krivo ravno pomankanje tekočine za hlajenje. Dejstvo je, da ta tekočina počasi hlapi, ko uporabljamo vozilo. Tako je pomembno, da jo od časa do časa dolijemo. To lahko storimo sami ali pa to nalogo zaupamo našemu mehaniku. V vsakem primeru pa je potrebna pregleda od časa do časa. Priporočljivo je pregledati nivo hladilne tekočine za avto pred spremembo vsake sezone, ter ko se odpravljamo na daljše poti.

Preberite si še naslednji članek: Avtomobilski katalizator skrbi za zmanjševanje onesnaževanja

Glavni namen katalizatorja je, da zmanjša onesnaženje in spremeni izpušne pline našega vozila v ogljikov dioksid in vodno paro.