Postelja v dveh nadstropjih

Postelja ni zgolj tisti kos pohištva, ki nam omogoča spanje. Za odrasle je tudi prostor ljubezni, za otroke pa prostor, kjer se igrajo, berejo knjige, poslušajo glasbo. In za otroški svet ni nič bolj zanimivega kot je postelja v dveh nadstropjih. Govorimo seveda o pogradu. Če je ležišče dvignjeno visoko nad tla, je še toliko bolj zanimivo.

Dvignjena postelja buri domišljijo

Nekoč so bili pogradi zgolj v manjših stanovanjih, kjer je bila to prostorska rešitev pri več otrocih, ter v počitniških domovih. Danes pa je postelja, ki ni postavljena na tla, lahko tudi del zanimive kompozicije pohištva, ki buri otroško domišljijo. Lahko bi rekli, da otrokom predstavlja tudi neke vrste statusni simbol, ki vzbuja občudovanje pri njihovih vrstnikih. Spanje na pogradu prinese hkrati tudi poseben občutek, da je postelja svet zase – je kotiček, ki ni le ležišče, temveč tudi kočija, raketa ali kar koli drugega, kar si zamislijo.

Kako postaviti “nadstropje”?

Če se odločite za klasičen pograd, namenjen dvem otrokom, je odločitev danes še vedno osnovana na pomanjkanju prostora, lahko pa je tudi v povsem klasični otroški sobi. Ni namreč nujno, da imamo enega nad drugim dve ležišči. Sodobni sestavi otroških sob nudijo tudi možnost, da je postelja dvignjena nad omare ali nad pisalno mizo. Namesto lestve, ki vodi do postelje, so lahko do nje speljane lesene stopnice, znotraj katerih se skrivajo predali za shranjevanje.

Pazljivost ni odveč

Kadar spi otrok visoko nad tlemi, seveda ni odveč zaščita pred padci. Postelja mora imeti nizko leseno ograjico, ki preprečuje, da bi ta ponoči, ali pa med igro, padel z nje. Primerno je potrebno urediti tudi razsvetljavo. Svetilka naj bo pritrjena na steno in varna, poleg nje pa pritrdite tudi kakšno polico za odlaganje knjig. Uporaba računalnika, tablice in podobnih naprav, ki bi se ob padcu s postelje poškodovale, ni najboljša zamisel.

Je pograd praktičen?

Če ste v prostorski stiski, vsekakor. Pričakovati pa je potrebno, da bo nekaj več težav pri preoblačenju postelje ali takrat, ko otrok zboli in počiva v svoji postelji – že za to, da mu izmerite temperaturo, se boste morali povzpeti k njemu. Seveda pa gre za majhne ovire, ki jih otroško veselje nad spanjem na pogradu povsem izniči.