Zdravje

Življenje z anksioznostjo

Ime anksioznost je namenjeno za skupino psihičnih boleznih, ki definirajo stanje živčne napetosti. Ta živčna napetost je lahko velika težava pri življenju. Odvisno od resnosti oziroma stopnje anksioznosti, si mora pacient morda pomagati z zdravili.

Anksioznost lahko vpliva na vse, kar počnemo v življenju. Najbolj pogost pojav so težave pri socialnih stikih. V resnejših primerih pa lahko vodi tudi do depresije. Povzroča namreč živčno napetost, ta pa lahko nadalje onemogoča motivacijo in otežuje reševanje problemov. Živčne osebe se namreč težko hitro pomirijo.

Ljudje, ki trpijo za anksioznostjo, se morajo po navadi boriti s tem stanjem celo življenje in zmeraj iščejo nove načina za pomiritev stanja. Čez čas se lahko celo naučijo skrivati simptome pred ostalimi. Zato je anksioznost lahko pogosto skrita psihološka bolezen.

Kako živeti s anksioznostjo?

Najboljši način za odpravljanje anksioznosti je umirjeno in urejeno življenjsko okolje. To velja tako na svojem domu, kot tud na delovnem mestu. Pomaga tudi druženje s prijatelji in družinskimi člani, ki so mirni in s s katerimi vas interakcija veseli. S tem velja tudi obratno dejanje, torej izogibanje osebnostim, ki vam višajo napetost. Žal to ni vedno mogoče. Takšnim osebam se je še posebej težko izmakniti na delovnem mestu, še posebej zato, ker se pogosto dela v skupinah oziroma na oddelkih.

Drugi načini za samopomoč so lahko izvajanja dejavnosti, ki vas pomirjajo. Najbolj pogosta je meditacija, kjer gre za iskanje notranjega miru. Izvajajo jo lahko vsi. Za pomirjanje in doseganje miru je priporočljivo tudi vrtnarjenje ali pa stik z umetniškimi dejavnostmi. Za nekatere druge so morda boljše skupinske dejavnosti, še posebej različne igre oziroma ukvarjanje s športom.

Kako zdraviti stanje?

Živeti z anksioznostjo je zagotovo težavno, zato je priporočljivo, da poiščete zdravniško pomoč. Zdravniki vam bodo priporočali potrebna zdravila, ki vam bodo pomagala, da se boste umirili. Paziti je seveda potrebno na stranske učinke zdravil in se redno posvetovati z zdravnikom. Kemija ima namreč tudi svoj vpliv na telo in najbrž ne vedno samo pozitivnega.

Anksioznost pomagajo zdraviti tudi profesionalni psihiatri, na katere vas lahko osebni zdravnik napoti. Zdravljenje s pomočjo psihiatra je lahko precej drago, vendar po navadi pomaga na dolgi rok. V ekstremnih primerih, vam pri reševanju težav pomaga tudi država in sicer z denarno pomočjo.

Ne glede na resnost stanja v tem trenutku – že samo soočanje s tem, da potrebujete pomoč, je prvi pričetek zdravljenja.

Storitve Psihovital so naslednje: individualna kot skupinska pomoč za zdravljenje duševnih težavter medosebnih težav in tudi različne storitve za podjetja. Preberi več …

Zobni implantati vam omogočajo lep nasmeh. Zobni implantati oziroma zobni vsadki so zadnjih petdeset let vse pogostejši način nadomeščanja izpadlih zob, saj se vse več ljudi zaveda pomena zdravega in lepega nasmeška. Preberi več …