Orodje za preprečevanje virusa Covid

Današnji svet je poln nepričakovanih izzivov s katerimi se mora naša civilizacija spoprijemati. Na obzorju so težave z vremenskimi spremembami, vojne ter tudi epidemije in pandemije. Srečo pa nam moderna tehnologija omogoča, da se spoprimemo in preprečimo večino izmed nevarnosti, kot so virusi. Dober primer tega je test za samotestiranje Covid, ki lahko uspešno zazna nukleokapsidni proteinski antigen iz SARS-Cov-2 virusa, ki je prisoten skoraj po vsem svetu. S testi lahko hitro zaznamo omenjen virus v žrelnem, nosnemu ali nosno-žrelnem predelu.

Testiranje je nemanjeno preprečevanju prenosa virusa na neokužene ljudi.

Simptomi virusa Covid-19

Glavni namen testa za samotestiranje Covid je preprečevanje prenosa virusa na neokužene ljudi. Novejše različice se tudi hitreje in lažje prenašajo. Simptomi okužbe pa so lahko:

  • Vročina
  • Mrzlica
  • Kašljanje
  • Utrujenosti
  • Glavoboli
  • Izguba okusa in vonja

Ljudje, ki so preboleli omenjen virus poročajo tudi o bolečem grlu, bruhanju, driski in drugih simptomih. Seveda so tu tudi mogoči simptomi različnih bolezni, ki niso povezane s Covid-om. Ravno zaradi tega razloga je uporaba testov za samotestiranje zelo pomembna. Z njimi zanesljivo prepoznamo okužbo pri odraslih in otrocih, kar nadaljnje prepreči raznašanje virusa na ljudi, ki so v naši bližini.

Test za samotestiranje Covid odobren s strani NIJZ

Nakup kakršnegakoli medicinskega pripomočka je močno priporočen, če nakup opravljamo pri zaupanja vrednem trgovcu. Ko pa govorimo o testih za viruse pandemičnih razsežnosti, pa se je dobro pozanimati, če so te bili odobreni s strani NIJZ oziroma Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Tako zagotovimo, da bomo dejansko koristili kakovostni test, ki bo potrdil ali zavrgel okužbo s COVID virusom v našem telesu. Če je test pozitiven, je priporočljivo, da se izogibamo stikom z ljudmi dokler se ne pozdravimo. Mogoče je tudi, da virus preživljamo brez simptomov, vendar ga vseeno raznašamo okoli. S testom pa bomo hitro prepoznali, če smo morda kužni in je najbolje, da se začasno izoliramo od prijateljev, sodelavcev in družinskih članov. 

Testi za Covid za osebno ali profesionalno rabo

Poznamo dve različni vrsti testov za samotestiranje za Covid, ki pa sta za profesionalno in osebno rabo. Med njimi ni razlike, vendar je prvi namenjen za uporabo s strani profesionalnega in izurjenega medicinskega osebja, drugi pa za posameznike, ki se testirajo doma. Rapidni oziroma hitri testi nam pokažejo rezultate v obdobju 20 minut. Priporočeni so za starejše in mlajše ljudi, kot tudi otroke od 14. leta starosti. Močno priporočljivo je, da se pred uporabo testa seznanimo s priročnikom. S tem bomo zagotovili, da bodo rezultati natančni in dosledni.