Zdravje

Uporaba medzobne ščetke v primerjavi z zobno nitko

Dejstvo je, da zdravi in lepi zobje vplivajo na naše počutje, samozavest in ne nazadnje tudi na zdravje. Seveda pa je njihovo zdravje pa tudi izgled v veliki meri odvisen od nas samih. Če svojih zob ne negujemo dovolj dobro in če redno ne obiskujemo zobozdravnika, potem niti ne moremo pričakovati, da bo v naši ustni votlini vse v najlepšem redu.

Zobozdravnik je torej poleg nas v precej veliki meri odgovoren za zdravje naše ustne votline. Takšen strokovnjak pa vam bo praviloma tudi vedno svetoval, kakšno zobno ščetko in druge pripomočke se vam pri ustni higieni oziroma higieni zob splača še posebej uporabljati. Poleg primerno izbrane ščetke imajo precej pomembno vlogo tudi zobne nitke ter medzobne ščetke. Na slednje vas bo vedno opozoril tudi ustni higienik.

Zobna nitka pomaga bolj temeljito očistiti prostore med zobmi. 

Kdaj uporabiti medzobno ščetko in kdaj nitko

Kar nekaj vas je, ki sicer pri rednem čiščenju zob in ustne votline uporabljate samo ustrezno zobno ščetko in pasto, morda tudi ustno vodo. Po drugi strani pa bi moral pri negi zob prav vsak med nami uporabljati tudi zobno nitko ter medzobne ščetke. Nekateri strokovnjaki pa so mnenja, da vaši zobje postanejo bistveno lepši tudi ob uporabi električne ščetke.

V nadaljevanju se nam torej porodi kar nekaj vprašanj. Kaj je boljša izbira: klasična ali električna zobna ščetka? Je bolje uporabiti še zobno nitko ali medzobno ščetko ali kar oboje naenkrat. Po mnenju nekaterih strokovnjakov za zobe so v primerjavi z nitko precej boljša izbira medzobne ščetke, saj očistijo tudi tiste predele, ki jih nitka ne zmore doseči.

Medzobna ščetka je še posebej dobrodošla v primeru večjih razmak med kanali

Seveda ni nujno, da je za vas izbira medzobne ščetke boljša v primerjavi z zobno nitko. Tudi slednja vam lahko povsem zagotovi, da imate čisto ustno votlino. A za tiste, ki imate večje razmake med zobnimi kanali, je medzobna ščetka precej boljša izbira.

Vedeti pa je treba, da obstajajo različne velikosti ščetk. Nekateri boste pri zobni negi potrebovali celo več različno zasnovanih medzobnih ščetk. Kanali med zobmi so lahko različno veliki. Manjše lahko preprosto očistite z manjšimi, za večje pa neprimerljivo bolje poskrbijo večje medzobne ščetke.