Kako poteka merjenje dioptrije

Pojem dioptrija vam je najverjetneje poznan, še zlasti če ste uporabniki očal z dioptrijo ali leč. Vaša dioptrija je zapisana na izvidu, ki ga praviloma prejmete po opravljenem očesnem pregledu. Ob pogledu na izvid se ljudje najpogosteje najprej vprašajo, kaj točno pomenijo zapisane številke ter oznake. Najpogostejša dioptrijska napaka v očesu se imenuje kratkovidnost oziroma dioptrija plus.

Merjenje dioptrije lahko poteka v štirih ključnih korakih. To so stanje obstoječih očal, posvet pred pregledom oziroma merjenjem, pregled vida in še posvet po opravljenem pregledu.

Pred merjenjem dioptrije

Merjenje dioptrije zajema tudi stanje vaših obstoječih očal. To v praksi pomeni, da morate na pregled oziroma merjenje dioptrije s seboj prinesti očala. Strokovnjaki vam s posebno napravo najprej izmerijo dioptrijo, ki jo imate v očalih ter razdaljo med optičnimi centri. Iz tega se lahko razbere vrsta očalnih stekel. Takšni podatki so za strokovnjaka pomembni, da lahko po opravljenem pregledu oziroma merjenju primerja dioptrijo z dioptrijo že obstoječih očal.

Merjenje dioptrije
Merjenje dioptrije lahko poteka v štirih ključnih korakih.

Na takšen način se ugotovi tudi, ali vam so za vas obstoječa očala povsem ustrezna ali vam povzročajo kakršne koli težave. Razlog za slednje je lahko v dioptriji. Prav tako je vzrok za težavo lahko tudi napačno narejena medzenična razdalja, neprilagojen okvir, ne nazadnje lahko tudi neustrezno izbrana stekla za očala.

Preberite si še naslednji članek: Orodje za preprečevanje virusa Covid

Hitri COVID-19 antigenski test za samotestiranje je enostaven za uporabo in rezultate ponudi v 15 minutah. Test je namenjen za zasebno uporabo oziroma samotestiranje.

Razlogi za merjenje dioptrije

Preden se prične merjenje dioptrije, se morate s strokovnjakom pogovoriti o razlogih za obisk. Najpogosteje je razlog težava z očmi oziroma z vidom ali pa pacient prične opažati spremembe dioptrije. Na merjenje dioptrije oziroma na pregled oči pa vas ne nazadnje lahko napoti tudi vaš splošni zdravnik. S strokovnjakom se bosta pred pregledom temeljiteje pogovorila še o očesnih boleznih v družini ter o vašem splošnem zdravstvenem stanju.

Pregled vida in merjenje dioptrije

Na pregledu vida je treba najprej prebrati črke s table. Lahko se tudi ugotavljajo slike ali pa gre za usklajevanje črk in slike. Prav tako se pregleda vse zunanje dele očesa. Optometrist vam v sprednji del očesa posveti s svetlobo. Na takšen način preveri stanje očesa pa tudi sam odziv očesa na svetlobo.

Merjenje dioptrije je povezano tudi s pregledom notranjih delov očesa, s pregledom očesnih mišic in ne nazadnje z merjenjem očesnega pritiska.

Preberite si še naslednji članek: Zobni implantati vam omogočajo lep nasmeh