Telefoni omogočajo sodoben način komuniciranja

 V današnjem času so telefoni nekaj vsakdanjega, ima ga velik odstotek odraslega prebivalstva. Poleg tega pa tudi nezanemarljiv delež mladine ter celo malce starejši otroci. Z telefoni danes komuniciramo na številne načine. V osnovi so naprave namenjene za prenos glasu, vendar danes velika večina naprav omogoča tudi dodatne funkcije. Dodane komponente, ki jih ima osebni računalnik , so omogočale izvedbo naprednejših modelov in izvedb. S tem pa so se telefoni tudi korenito spremenili.

beautiful-15742_640

Najprej so bile stacionarne naprave za prenos zvoka, gibanje je bilo omejeno. Sledili so mobilni telefoni, ki so bile mobilne različice klasičnega telefona. V tem primeru je bil telefon opremljen s tehnologijo, ki je omogočala povezavo slušalke brezžično. Sledile so mobilne različice, ki so delovale na mobilni telefoniji oziroma na mobilnem omrežju. Telefoni so bili načeloma uporabni kjerkoli, praktično pa na območju dosegljivosti signala. Z njim imajo nekateri operaterji težave še danes, ne gre pa za kakšna oddaljena območja izven civilizacije. Gre za urbana območja, kjer zaradi različnih razlogov telefoni ne delujejo. Najsodobnejše različice pa so tako imenovani pametni telefoni. V njem najdemo tehnologijo osebnega računalnika, procesorje, spomin, operacijski sistem. Med drugimi telefoni jih ni težko prepoznati, saj so večji in imajo večji zaslon. V uporabnem smislu se je tudi spremenila funkcija same naprave. Predhodno so bili to telefoni namenjeni prenosu glasu, danes pa je prenos glasu praktično pomožna ali ena od funkcij.

V ostalih lastnostih je pameten telefon nič drugega kot prenosni računalnik manjših dimenzij . Z drugo besedo : računalnik, ki ga lahko prenašamo v žepu. Ter seveda po potrebi uporabljamo, kot najbolje vemo in znamo. Sposobnost uporabe pametnih telefonov je zelo različna, nekateri z njimi nadomeščajo klasično pisarno, ostali pa imajo več ali manj individualno določen obseg funkcij. Telefoni so danes komunikacijske naprave, ki lahko omogočajo številne funkcije.